Poslanica nadbiskupa Hočevara

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je u božićnoj poslanici pozvao na pomirenje, međusobno poštovanje i uvažavanje kao i podršku miru.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2009.

17:35

Default images

On je čestitao i Božić vernicima koji slave po Julijanskom kalendaru. Beogradski nadbiskup je upozorio da često našim kućama, institucijama i društvima vrlo često nema mesta za siromašne, invalide, bolesnike, stare, umiruće, strance, izbeglice i pridošlice.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je večeras, na Badnje veče, svetu misu u crkvi Svetog Antuna u Beogradu.

Čestitajući Božić vernicima, Hočevar je poručio "priznajmo svoje grehe i pred novorođenim Gospodom umolimo ga da nam udeli svoje milosti".

"Mi smo miljenici božji. Bog ne radi onako kako radimo mi ljudi kada po igralištima uzvikujemo smrt nekome, kada je smrt često prisutna tamo gde bi trebao kraljevati život, u bolnicima, u porodicima, Bog nas proglašava miljenicima. On je nas izabrao, svako od nas mu je drag. Bog se nad svakim od nas raduje", rekao je Hočevar u propovedi.Većina hrišćana koja poštuje gregorijanski kalendar slavi Badnje veče.

Beogradski nadbiskup je Božić čestitao i vernicima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

"Dozvolite mi da braći i sestrama koji će kasnije, po Julijanskom kalendaru, slaviti ove iste velike tajne poželim već večeras – Mir božji, Hristos se rodi. Želim svim hrišćanima da od ovog slavlja pa na dalje nebo i zemlja budu sjedinjeni u nama", rekao je on.

Svečanoj misi u crkvi Svetog Antuna prisustvovali su, između ostalih, ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak, diplomatski predstavnici Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Kako je ranije najavljeno, predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao je misi u evangelističkoj crkvi u selu Lalić, a najavljeno je da će prisustvovati misama u katoličkoj crkvi u selu Bogojevo i u katoličkoj crkvi u selu Sonta. U Vatikanu, proslava Božića počinje ranije nego što je uobičajeno, pošto će poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI, koji ima 82 godine, ponoćnu misu početi da služi od 10 sati uveče.

Papa božićnu misu služi u bazilici Sv. Petra u Rimu, a službu počinje dva sata ranije kako bi se poštedeo ostajanja do kasno u noć, na početku sezone praznika, ispunjene brojnim misama.

Papa će na sam dan Božića, sa balkona bazilike održati tradicionalni govor "Urbi et orbi", što je latinski naziv za obraćanje "gradu i svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: