Jeremić:Zaustaviti priznanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić pozvao je zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da ostanu pri tom načelnom stavu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.12.2009.

17:02

Default images

Jeremić je u pismu, u kojem iznosi razvoj događaja oko proglašenja nezavisnosti Kosova, podsetio da je Generalna skupština UN tražila od Međunarodnog suda pravde u Hagu da odluči da li je to bilo u skladu s međunarodnim pravom i naveo da je 11. decembra završena ključna faza iznošenja argumenata na sudu.

Navodeći da je to prvi slučaj da Međunarodni sud pravde razmatra legalnost jednostranog pokušaja etničke manjine da se odvoji od članice UN prkoseći njenom ustavu, Jeremić je rekao da će "zaključci Suda proizvesti snažan presedan s dalekosežnim posledicama po celu međunarodnu zajednicu".

Sud bi zato trebalo da radi neometan "političkim pritiscima poput daljih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", naveo je Jeremić u pismu.

Odluka bi trebalo da bude doneta do 2010. godine i taj period je ključan, naveo je Jeremić dodavši: "Zadržavanje vaše načelne pozicije o ovom pitanju je od najvišeg značaja".

On je rekao da su zemlje koje su tvrdile da je nezavisnost Kosova protivna međunarodnom zakonu zato što krši Povelju UN koja jamči teritorijalni integritet i suverenitet članice UN, zato što krši rezoluciju 1244 prema kojoj upravu UN na Kosovu može okončati samo Savet bezbednosti koji to nije učinio i zato što se prema Rezoluciji 1244 budući status Kosova može odrediti samo pregovorima.

Prema Jeremićevim rečima, stav zemalja koje su priznale Kosovo svodi se na to da "pokušaj secesije od članice UN ne krši međunarodno pravo" i da je proces secesije "legitiman ako jedna strana veruje da nema kompromisa na vidiku".

"Naš stav je, ipak, da bi legitimizacija navodnog 'prava na secesiju' koju su izneli autori jednostranog proglašenja nezavisnost uništila dobro uspostavljena pravila svetskog vladanja. Posledično, mnogi postojeći sukobi bi eskalirali, zamrznuti sukobi bi mogli opet da se razbuktaju i novi bi mogli biti podstaknuti širom sveta", ocenio je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: