Od danas vakcinacija za sve

Vakcina protiv novog gripa od danas je dostupna svim građanima. U domovima zdravlja kažu da je interesovanje za vakcinaciju veliko.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2009.

11:18

Default images

Nova isporuka, od 200 000 doza vakcina protiv novog gripa farmaceutske kuće “Novartis” stigla je u Srbiju, a uzorci će tokom dana biti predati na ispitivanje Agenciji za lekove. Vakcinu protiv novog gripa u Srbiji od danas mogu primiti svi građani, a ne samo prioritetne grupe.

Do danas se vakcinisalo 42 690 građana i potrošeno je oko 30 odsto doza prvog kontingenta.

Posle ministra zdravlja, vakcinisao se i premijer Mirko Cvetković, kao i drugi članovi Vlade.

Prvog dana vakcinacije za sve građane, interesovanje je veliko. Doktorka Ljiljana Jandrić iz novobeogradskog Doma zdravlja kaže da je do sada potrošena polovina od 2 400 vakcina koliko su dobili.

"Do danas smo potrošili 1 200 doza. Interesovanje postoji, pacijenti su obavešteni. Ono što ih interesuje pitaju svog izabranog lekara. Tako da očekujemo da će se za dva, tri dana i ostale doze potrošiti", kaže Jandrićeva.

Neposredno posle vakcinacije, svi pacijenti su se osećali dobro. Kažu da se nisu dvoumili i da je vakcina najbolji način da se zaštite:

"Nisam se dvoumio. Ja sam u godinama kada treba da preventivno sprečim ako ne daj Bože dođe do toga."

"Primam svake godine, primila sam za običan grip, sad i za ovaj. Osećam se dobro, ničeg se ja ne bojim." "Svi smo se već vakcinisali. I moje sestre, braća, sad i ja i ćerka. Smatram da svi treba da se vakcinišu, da je to provereno. Gledamo TV, ministra".

A posle ministra zdravlja vakcinu su primili i premijer Mirko Cvetković, kao i neki ministri.

Cvetković je pozvao sve građane da učine isto i dodao da je bol kada se vakcina primi sličan onome kada se daje krv.

Nova pošiljka trebalo bi da izađe iz Agencije za lekove 30. ili 31. decembra kada će biti raspoređema na 1 127 punktova u Srbiji.

Vakcinacija protiv novog gripa je besplatna. Svi zainteresovani prijavljuju se svom izabranom lekaru u Domu zdravlja koji je dužan da ih pregleda, objasni im rizike od same bolesti i eventualne neželjene reakcije na vakcinu. Na osnovu toga pacijent odlučuje da li želi uput za vakcinaciju ili ne.

Direktor službe Hitne pomoći Branislav Lazić govorio je u Vestima B92 o vakcini protiv novog gripa, kao i uticaju velikih temperaturnih promena na zdravlje građana. Ovde možete gledati gostovanje Branislava Lazića u vestima B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: