Bez totalne zabrane pušenja?

Nakon sastanka sa proizvođačima cigareta Vlada Srbije odustala je od totalne zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, saznaje "Danas".

Izvor: Danas

Četvrtak, 24.12.2009.

01:27

Default images

Nakon sastanka sa proizvođačima cigareta u vrhu vlasti promenjen stav o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, saznaje "Danas" iz izvora bliskog vladi. Oni su pristali na princip koji su promovisale fabrike i restorani, a to je "zaštita umesto zabrane".

Prema saznanjima lista, prošle nedelje održan je sastanak kojem su prisustvovali ministri zdravlja i ekonomije, Tomica Milosavljević i Mlađan Dinkić, i predstavnici proizvođača cigareta.

Više detalja sa sastanka nije procurilo jer su se učesnici obavezali da ćute o dogovoru, ali kako se saznaje, rešenje će biti predstavljeno za nekoliko dana.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević bio je primetno iznenađen kada su ga novinari pozvali radi provere takvih informacija.

"Zašto me to sada pitate, zakon je u proceduri i nemam šta da dodam“, rekao je kratko Milosavljević.

S druge strane, ni predstavnici proizvođača cigareta u Srbiji nisu bili rečitiji. Oni su prethodnih meseci vršili pritisak na novinare i sami se nudili da daju izjave u kojima su osuđivali pripremanje takvog zakona, ali su ovoga puta ostali nemi.

Jedna od dilema svakako je i pitanje da li je reč o kompenzaciji vlade za kršenje tzv. džentlmenskog dogovora, koji su sklopile sa duvanskim kompanijama kada su privatizovane domaće fabrike.

Tada im je obećano da će uživati zaštitu dok kupljene fabrike ne podignu na noge.

Međutim, zbog obaveza koje je Srbija preuzela u okviru sporazuma CEFTA, duvanske kompanije su izgubile zaštitu. Spekulisalo se u javnosti da su neke od njih razmišljale i o povlačenju iz Srbije.

Pretpostavlja se da bi uvođenje totalne zabrane pušenja možda predstavljalo potez previše.

Nacrt zakona završen je u oktobru 2009. godine, ali još nije usvojen na sednici vlade. Pre otprilike mesec dana navodno je ušao u proceduru usvajanja, ali je iznenada povučen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: