Ambasadorka SAD od januara

Nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Mer Vorlik očekuje se u Beogradu sredinom januara, kaže portparol američke ambasade Brajan Stimler.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2009.

19:42

Default images

Njeno imenovanje prethodno, prema američkoj proceduri, treba da potvrdi Senat SAD. Američki predsednik Barak Obama saopštio je u septembru nameru da imenuje Meri Vorlik za ambasadora u Beogradu. Bela kuća je tada navela da se radi o veoma značajnom mestu.

Svedočeći pred spoljnopolitičkim odborom Senata, Vorlikova je u novembru izjavila da će ukoliko bude postavljena "aktivno pomagati demokratsku vladu i narod Srbije u njihovoj želji da prevaziđu izazove svoje nedavne istorije i postanu zemlja koja ima konstruktivnu i odgovornu ulogu lidera u regionu, zemlja koja želi da se u potpunosti integriše u Evropu i u evro-atlantsku zajednicu naroda."

Ona je istakla da je majska poseta potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu ponudila novu šansu u odnosima SAD i Srbije i pružila podsticaj uspostavljanji čvršćih odnosa između dve zemlje.

"Potpredsednik je jasno izneo našu želju da iz prošlosti krenemo ka budućnosti, uz Srbiju koja će biti prosperitetna i u potpunosti integrisana u Evropu", rekla je ona.

Meri Vorlik je diplomata od karijere. Do maja 2009. bila je vršilac dužnosti zamenika pomoćnika sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju.

Od 2001. do 2004. obavljala je dužnost ministra-savetnika za ekonomska pitanja u američkoj ambasadi u Moskvi, a pre toga bila je deo konzularnih i ekonomskih misija u ambasadama SAD u Nemačkoj, Filipinima i Bangladešu.

Prethodni ambasador SAD Kameron Manter napustio je dužnost pre isteka roka zbog preuzimanja nove diplomatske dužnosi u Iraku.

Američki mediji spekulišu da bi imenovanje Vorlikove kao i još nekih američkih ambasadora moglo biti potvrđeno u Senatu narednih dana, pre nego što kongresmeni i senatori odu na prazničnu pauzu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: