Logoraš svedočio o Demjanjuku

Preživeli zatočenik logora Sobibor u Poljskoj, Jules Šelvis, svedočio je na suđenju bivšem čuvaru logora Džonu-Ivanu Demjanjuku u Minhenu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.12.2009.

19:38

Default images

Svedok je rekao da je više od 3 000 stanovnika jevrejskog kvarta u Amsterdamu 26. maja 1943. godine transportovano u logor Vesterbork u Holandiji, a odatle dalje. “Uzeo sam gitaru i ruksak, jer su nam Nemci rekli da idemo na istok na rad“, rekao je ovaj preživeli logoraš, čija je supruga Rahel, ugušena u Sobiboru, gde je Demjanjuk kao čuvar terao ljude u gasne komore.

Demjanjukov branilac Ulih Buš zatražio je i danas hitnu pauzu u procesu, tvrdeći da je ''optuženi žrtva međunarodne pravne zavere''.

Optuženi je i danas, kao i na početku suđenja, bio u sali zatvorenih očiju u specijalnom krevetu.

Suđenje Demjanjuku je, uz veliko medijsko interesovanje, počelo 30. novembra, ali je samo posle tri dana prekinuto zbog bolesti optuženog, pa je juče ponovo nastavlljeno.

Demjanjukova odbrana je činila sve da dokaže kako je njihov klijent žrtva i kako je čak ilegalno deportovan iz Amerike u Nemačku.

Državno tužilaštvo Nemačke tereti Dejmanjuka da je nemilosrdno i bezosećajno, zajedno sa drugim čuvarima i SS-ovcima terao ljude u gasne komore ''jer je lično želeo njihovu smrt iz rasno-ideoloških razloga''.

Preživeli logoraš Tomas Blat, koji je kao 15-16 godišnji dečak morao da radi na selekciji stvari, preostalih iza ubijenih Jevreja, je novinarima rekao da neki u Dejmanjuku vide bolesnog, starog čoveka, a on vidi ''čoveka koji je Jevreje terao u gasne komore''.

Sud u Minhenu jei procenio da za odluku o Demjanjuku treba da bude održano najmanje 35 ročišta i da bi, kako se planira, ceo proces trebalo da bude završen do maja 2010. godine.

Demjanjuk, koji o otpužbama ćuti, tereti se, prema Tužilaštvu, da je kao čuvar u nemačkom koncentracionom loguru Sobibor u Poljskoj terao zatvorenike u gasne komore.

Osamdesetih godina prošlog veka Demjanjuk je bio izručen Izraelu, gde je osuđen na smrtnu kaznu, nakon što su ga svedoci identifikovali kao "Ivana Groznog", ozloglašenog logorskog stražara.

Izraelski Vrhovni sud ga je, međutim, oslobodio nakon što su se pojavili dokazi prema kojima on možda nije ista osoba.

Potom se vratio u SAD, gde je optužen da je u svojoj imigracionoj molbi lagao o svojoj saradnji sa nacistima. Sud mu je 2002. godine ukinuo američko državljanstvo.

Demjanjuk je živeo kao penzionisani automehaničar u Ohaju, a ovog leta je deportovan iz SAD u Nemačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: