CIA imala tajne zatvore u Litvaniji

CIA je imala tajne zatvore u Litvaniji i moguće je da su u njima držani pripadnici Al Kaide, pokazuju rezultati istrage koju je sproveo litvanski parlament.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.12.2009.

19:37

Default images

Arvidas Anusauskas, šef parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost i odbranu, izjavio je da je u istrazi utvrđeno da je domaća obaveštajna služba otvorila dva zatvora u saradnji sa CIA, iako za to nije postojalo političko odobrenje, budući da vlast nije informisana o toj odluci, preneo je Rojters.

Tajni zatvori najpoznatije obaveštajene agencije na svetu bili su tema vrućih debata u litvanskim političkim krugovima, zbog čega je vrh domaće obaveštajne službe ranije podneo ostavke.

Američka televizijska mreža ABC izvestila je u avgustu da je Litvanija treća evropska zemlja u kojoj CIA ima tajne zatvore, pored Poljske i Rumunije.

Američka televizija navela je i da se tajni zatvor CIA nalazio u blizini aerodroma u Vilnjusu od početka 2004. do kraja 2005. godine i da je špijunska agencija za to vreme u njega prebacivala pripadnike Al Kaide osumnjičene za vršenje terorističkih dela.

Anausauskas je rekao da su avioni CIA ulazili u vazdušni prostor Litvanije, ali da nije bil moguće utvrditi ko se nalazio u posadi.

Ovo je druga istraga o tajnim zatvorima CIA u Litvaniji, sprovedena po nalogu predsednice Dalije Gribauskaite, pošto u ranijoj istrazi nisu pronađeni nikakvi dokazi.

"Predsednica je uverena da odnosi SAD i Litvanije neće biti pogoršani nakon ovih zaključaka", saopštio je portparol litvanskog predsedništva.

U periodu između 2003. i 2006. godine pet aviona koji se dovode u vezu sa CIA aterirali su na aerodrome u Litvaniji, pri čemu su domaći obaveštajni zvaničnici sprečili carinike da ih pregledaju, navodi se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: