Protest radnika "Filipa Kljajića"

Nezadovoljni radnici preduzeća “Filip Kljajić“ blokirali su na jedan sat zgradu Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) u Kragujevcu.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2009.

17:31

Default images

Nekoliko stotina radnika privatizovanog preduzeća “Filip Kljajić” pri tom je upozorilo Vladu Srbije da će radikalizovati proteste ukoliko im ne bude povezan radni staž. Bivšim radnicima te fabrike nisu uplaćeni doprinosi za period od dve godine, a kako kažu, nije im isplaćeno i do 20 plata.

Tek što je okončan protest radnika u Lapovu, zbog nepovezanog radnog staža i neisplaćenih zarada novi prostest u Kragujevcu počeli su bivši radnici “Filipa Kljajića”.

Galovim lancem, koji su godinama proizvodili u fabrici, pokušali su da blokiraju ulaz u kragujevačku zgradu PIO Fonda, ali ih je u tome sprečila policija uz pretnju podnošenjem krivičnih prijava.

Ovi protesti nameću pitanje koliko ljudi u Srbiji će tek štrajkovati zato što su uskraćeni za penzione doprinose.

Radnici tvrde da im je 2. oktobra ministar rada Rasim Ljajić obećao da će prvi u Srbiji dobiti uplatu doprinosa za penziono osiguranje.

Obećanje do danas nije ispunjeno, a zbog toga u penziju ne može da ode nekoliko desetina radnika.

Novac od privatizavcije kojim je trebalo da budu isplaćene zarade, tvrde sindikalni lideri, volšebno je otišao na drugu stranu.

Radnici u protestu postavljaju pitanje državnim funkcionerima da li s ovakvim odnosom prema zaposlenima koje poslodavci ne plaćaju očekuju prijem u Evropsku uniju.

Da bi se povezao staž radnicima “Filipa Kljajića“ treba obezbediti 85 miliona dinara, dok po osnovu neisplaćenih zarada potražuju oko 160 miliona.

Ukoliko na sednici Vlade Srbije u četvrtak ne bude doneta odluka o povezivanju staža radnicima ovog privatizovanog preduzeća, oni od ponedeljka najavljuju radikalizaciju protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: