U Srbiji bolja poslovna klima

Rezultati istraživanja Zavoda za statistiku ukazuju da se poslovna klima u Srbiji poboljšava i da je najgore prošlo.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2009.

17:27

Default images

Do tih podataka Zavod je došao u saradnji sa Ministarstvom trgovine, na osnovu ankete koja je sprovedena u više od 3 000 preduzeća. Menadžeri anketiranih preduzeća odgovarali su na pitanja o trenutnoj poslovnoj klimi i očekivanjima u naredna tri meseca.

Iako mnogi privrednici u Srbiji veruju da će 2010. godina biti teža nego ova, rezultati ankete koju je u saradnji sa Ministarstvom trgovine sproveo Zavod za statistiku, govore sasvim drugačije.

U anketi koja je počela u oktobru prošle godine pred sam početak krize, gotovo svi grafikoni pokazuju blago uzlaznu putanju.

Tako je ocena poslovne klime u junu bila minus 43, a već u oktobru oko minus 24.

Očekivanja menadžera u naredna tri meseca su međutim pozitivnija. Kako rezultati ankete pokazuju, u srpskim preduzećima veruju da će sledeće godine poslovna klima u zemlji konačno preći u plus.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da poslovna klima nije značajnije promenjena u odnosu na prethodnu godinu, kao i da su najveći problemi bili u prvom delu godine, ali da su podaci bili sve bolji kako smo se približavali kraju godine.

Preduzeća su tokom godinu dana anketirana tri puta, a najgori rezultati zabeleženi su u junu ove godine.

Ipak neki od problema sa kojima se privrednici suočavaju isti su bili i u oktobru prošle i u oktobru ove godine.

Ono što privrednici ističu kao najveći problem jeste naplata potraživanja, kaže ministar.

Osim toga, mendžeri preduzeća se i dalje žale na pad tražnje, visoke državne dažbine, a jedan od većih problema je i nedostupnost bankarskih kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: