Diplomate podržale rad B92

Diplomate posetile B92 zbog pretnji ekipi “Insajdera”. B92 zahteva uvođenje ograničenog vanrednog stanja u problematičnim sportovima i klubovima.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2009.

16:32

Default images

Pretnje autorima “Insajdera” i RTV B92, sloboda medija i važnost istraživačkog novinarstva teme su kojima se bavi i međunarodna zajednica u Srbiji. Našu kuću danas je posetila delegacija ambasadora i otpravnika poslova predvođenih misijom OEBS-a, a u pratnji ministra kulture Nebojše Bradića.

Gosti B92 pružili su podršku domaćinima i tražili da se država aktivnije uključi u rešavanje problema huligana i pretnji novinarima.

Zemunski klan, pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića, iznošenje novca iz zemlje, fudbalska mafija, šverc cigareta, građevinska mafija, korupcija u nadležnim institucijama - teme su kojima se “Insajder” Televizije B92 godinama bavi, ali do sada ekipi autora nisu stizale tako otvorene pretnje niti je bila primorana da radi uz policijsku pratnju iz bezbednosnih razloga.

Međutim, od kada je “Insajder” počeo da se bavi ekstremnim grupama navijača, njihovim vezama sa organizovanim kriminalom i politikom, pretnje stižu svakodnevno.

Baš zbog toga predstavnici međunarodne zajednice došli su da pruže podršku.

Francuski ambasador Žan Fransoa Teral smatra da politička volja jeste potrebna, ali ne i dovoljna da bi se naša država izborila sa problemom huligana.

“Ne sumnjam u političku volju ove vlade da se problem reši, ali mislim da je neophodno učiniti mnogo više. Jasno je da postoji niz koji čine policija, tužilaštvo i sudstvo, a koliko vidim taj niz ne funkcioniše, zaista”, ocenjuje Teral.

“Nije dovoljno da policija samo hapsi. Potrebno je i da tužioci podižu optužnice, a sudije da donose presude. Tako funkcioniše sistem u normalnim evropskim zemljama i nema razloga da tako ne funkcioniše i ovde”, smatra on.

Holandski ambasador Ron J.P.M. van Dartel ističe značaj slobode govora u funkcionisanju demokratije.

“Naše prisustvo treba razumeti kao jaku podršku demokratiji u Srbiji i naporima koji se ulažu za njeno funkcionisanje. Sloboda govora je deo te demokratije, a mediji igraju veliku ulogu”, podseća on.

“Često se govoro o evropskim integracijama Srbije, ali u ovom slučaju mislim da najvažnija stvar nije Evropa, već funkcionisanje ovog društva i pitanje demokratije u ovoj zemlji”, ocenjuje Van Dartel.

Otpravnica poslova Ambasade SAD Dženifer Braš smatra da napadi i pretnje novinarima ne mogu i ne smeju biti tolerisani.

“Demokratija zavisi od slobodnih medija i novinara koji svoj posao obavljaju bez straha od fizičkog ili političkog zastrašivanja, pa je svaki pokušaj pretnji novinarima povreda ljudskih prava”, kaže ona.

“Delim srpsku strast za sport , ali ovakvo ponašanje nema veze sa sportom i samo uništava ugled srpskih sportista na svetu”, smatra Brašova.

Najgora reputacija, kada je nasilje na sportskim terenima u pitanju, tridesetak godina je pripadala engleskim navijačima.

Taj problem je sasečen nakon čvrste odluke vlade i nacionalne strategije i bliske saradnje svih kojih se problem nasilja tiče.

Danas, broj huligana je prepolovljen, na utakmice se odlazi porodično, a na nekim stadionima prisustvo policije nije ni potrebno.

Međutim, za razliku od engleskih, huligani u Srbiji blisko su povezani sa organizovanim kriminalom.

Zamenik britanskog ambasadora Bil Longharst podseća da se svojevremeno celo britansko društvo angažovalo u borbi protiv nasilja na tribinama.

“Mi smo naporno radili na strategiji koju je sprovelo Ministartsvo unutrašnjih poslova u saradnji sa klubovima i udruženjima navijača koji s ponosom bodre svoj tim. Svi su sarađivali da bi se grupa huligana izolovala, marginalizovala i najzad isključila iz fudbala”, kaže Longharst.

“Problem je moguće rešiti, ali neophodna je pomoć iz svih oblasti, a fudbalski klubovi moraju jasno da stanu iza donetih odluka i svojih pravih navijača”, smatra on.

Predstavnik Misije OEBS Tomas Mur ocenjuje da nasilje u sportu ima duboke korene u društvu.

“Složili smo se da je ovo ozbiljan problem i da prevazilazi okvire sporta, da ima korene mnogo dublje u društvu. Da li problem može brzo da se reši zavisi od mnoštva stvari, pre svega od poltitičke volje i prihvatanja u samom društvu”, smatra on.

“Mislim da je trenutak dobar da se ovo važno pitanje reši. Mediji imaju ključnu ulogu u otvaranju tema i uspostavljanju razgovora u društvu”, poručuje Mur.

“Mi ove pretnje shvatamo veoma ozbiljno, zato što postoje određene grupe koje misle da putem nasilja taj dijalog mogu da zaustave. Mediji imaju vitalnu ulogu i zato ste danas na B92 videli toliko predstavnika međunarodne zajednice”, kaže on.

Zahvaljujući se na poseti i podršci, glavni i odgovorni urednik RTV B92 Veran Matić naglasio je da je, sudeći po dosadašnjem iskustvu naše kuće, potrebno uvesti “privremeno, ograničeno vanredno stanje" u sportove koji su problematični i raspustiti uprave klubova koji ne mogu da se suoče sa ovim problemima zbog povezanosti između tih navijačkih grupa i klubova ili određenih delova uprava, ili su i sami deo organa klubova.

Prinudna uprava, koju bi postavila Vlada, trajala bi sve dok se ne kazne odgovorni i dok se zauvek ne raskinu veze sa ovim navijačkim grupama.

Takođe, smatra Matić, svi sponzori moraju prekinuti sponzorske ugovore sa svim klubovima na čijim događajima se širi mržnja, nasilne i primitivne poruke, a posle prve sledeće takve situacije sportske susrete treba zatvoriti za publiku.

Posebnu pažnju treba, prema njegovim rečima, obratiti na rad i efikasnost sudova u procesuiranju svih do sada sumnjivo obustavljenih prijava.

Matić smatra da kaznena politika mora biti žestoka i bez ikakvih izuzetaka primenjena po hitnom postupku.

Jedino na taj način će se, prema njegovoj oceni, trajno rešiti problemi koji se sa sportskih borilišta često preseljavaju na ulice i u političke vode, destabilizujući zemlju.

Predstavnici diplomatskog kora i njihove kolege iz Evropske komisije predvođeni predstavnicima Misije OEBS-a istakli su važnost političke volje u rešavanju problema i potpuno podržali napore B92 da se temama od važnosti za celo društvo otvoreno govori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: