Ambasadori EU podržavaju Srbiju

Ambasadori evropskih zemalja u izjavama za B92 podržali su odluku o podnošenju kandidature Srbije za punopravno članstvo u EU.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2009.

11:40

Default images

“Dobrodošli u Evropsku uniju”, jedan je od naslova koje su objavili švedski mediji, koji izveštavaju i o angažovanju ministra inostranih poslova te zemlje Karla Bilta na ubrzanju evropskih integracija Srbije. Podrška Srbiji dolazi i od predstavnika drugih evropskih država.

Ambasador Francuske u Beogradu, Žan Fransoa Teral, smatra da je sada važno da Srbija ispuni potrebne zahteve kako bi što pre i dobila status kandidata za članstvo.

“Pitanje pravog trenutka nije ključno. Važno je da mi veoma podržavamo napore Srbije da što je pre moguće stekne status kandidata. Predsednik Tadić je izjavio da postoje mišljenja za i protiv, i to je činjenica. Međutim Srbija je odlučila i mi je svesrdno podržavamo”, poručuje on.

Zamenik britanskog ambasadora Bil Longharst kaže da će njegova zemlja nastaviti da podržava evrointegracije Srbije.

“Pozicija Velike Britanije je bila da uvek snažno podržava evropsku integraciju Srbije. Sada će taj važan korak biti učinjen i mi ćemo sa našim kolegama razgovarati o tome šta bi u novoj godini trebalo da budu naredni koraci“, navodi on.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocenjuje da je podnošenje kandiadture logičan potez nakon ukidanja viza i odmrzavanja prelaznog trgovinskog sporazuma.

Dežer za B92 kaže da je to i snažna politička poruka.

“To je vrlo jasan signal koji Srbija daje svim članicama EU i njenim građanima. To je jasna obaveza i pokazatelj pravca kojim zemlja želi da ide i mislim da je to veoma dobro primljeno kod svih zemalja članica Unije”, ocenjuje on.

“Svi želimo da vidimo kako Srbija napreduje na evropskom putu, da vidimo razvoj demokratije, napredak u pribilažavanju našim vrednostima što ide zajedno sa procesom evropskih integracija”, kaže Dežer.

Šef delegacije Evropske unije navodi da je podnošenje kandidature jako važano i za odnose u regionu koji ne može zaista da napreduje u evropskim integracijama ukoliko na tom putu nije i Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: