Sud osudio BIH zbog diskriminacije

Evropski sud za ljudska prava u Straburu osudio je BiH zbog zabrane Romima i Jevrejima da se kandiduju u Predsedništvo BiH i Dom naroda državnog parlamenta.

Izvor: Beta

Utorak, 22.12.2009.

13:56

Default images

Koordinator Veća Roma BiH Dervo Sejdić i predsednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci tužili su BiH Sudu u Strazburu zbog diskriminatornih odredaba Ustava BiH i izbornog zakona kojima se Romima i Jevrejima onemogućava da se kandiduju u Predsedništvo BiH i Dom naroda državnog parlamenta.

Sud u Strazburu je, kako se navodi u odluci, ocenio da za tu zabranu nema "razumnog i objektivnog opravdanja" i da je zato u suprotnosti sa Evropskom konvencijom za ljudska prava koja zabranjuje diskriminaciju.

U Ustavu BiH se pominju dve kategorije građana – pripadnici "konstitutivnih naroda", odnosno Bošnjaka, Hrvata i Srba, i "ostali" u koje spadaju Jevreji, Romi i pripadnici ostalih manjinskih zajednica.

Za mesta u Predsedništvu BiH i Domu naroda mogu da se kandiduju samo pripadnici tri "konstitutivna naroda".

Sud u Strazburu je odredio da država BiH isplati Sejdiću 1.000 evra, a Finciju 20.000 evra na ime troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: