Pronađena tabla s kapije Aušvica

Pet osoba koje su uhapšene zbog krađe metalnog natpisa sa ulaza u bivši nacistički logor Aušvic nisu neonacisti, a motiv krađe bio je finansijske prirode.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.12.2009.

07:57

Default images

“Možemo reći da nijedan od njih petorice nije član neonacističke grupe. Njihova namera je bez sumnje bila pljačka. Kasnije ćemo biti u mogućnosti da kažemo da li je zločin bio naručen ili je bio na njihovu inicijativu", saopštio je šef policije u Krakovu Andžej Rokita.

Natpis "Arbeit macht frei" (Rad oslobađa), težak oko 45 kilograma, ukraden je u petak, a pronađen noćas, isečen na tri dela, na drugom kraju zemlje, stotinama kilometara udaljenom od mesta krađe.

Natpis je postao jedan od glavnih simbola logora u kome je u Drugom svetskom ratu nastradalo oko milion i po ljudi, većinom Jevreja.

Uhapšeni muškarci imaju između 25 i 39 godina, a njihova krađa izazvala je osudu širom sveta, posebno Izraela i jevrejskih grupa, prenela je agencija Rojters.

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da je rasvetljavanje te krađe prioritetan zadatak i naložio ministarstvu unutrašnjih poslova da pokrene opsežnu istragu.

Kapija iznad koje je bila postavljena rešetka sa natpisom nije se nalazila direktno u vidnom polju bezbednosnih kamera, izjavio je predstavnik policije.

Direktor muzeja Aušvic Jaroslav Mensflet kazao je da se baš ovih dana radilo na poboljšanju i modernizaciji sistema obezbeđenja, ali da proces nije bio priveden kraju.

Tabla već bila kradena

Tablu su po naređenju nacista izradili sami logoraši, poljski politički zatvorenici u Aušvicu, ali bar su kao simbol otpora slovo B u natpisu okrenuli naopačke.

Ovo nije prva krađa slavne table, pošto su je, kada su 27. januara 1945. godine oslobodili Aušvic i poslednjih 7.500 preživelih logoraša, skinuli sovjetski vojnici i hteli da je kao trofej ponesu u domovinu.

Za flašu pića vojnik Crvene armije koji je čuvao tablu pristao je da je da bivšem logorašu Eugenijušu Nosalu koji je privremeno sakrio, a posle rata vraćena je na svoje mesto - na kapiju Aušvica.

"Kada je sastavimo, konzerviramo i sprovedemo nove mere bezbednosti, originalna tabla biće postavljena na svoje mesto umesto kopije koja sada stoji na kapiji", kazao je Bartoš Bartizel iz muzeja Aušvic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: