Zima počinje dvocifrenim minusom

Zima na Zemljinoj severnoj polulopti počinje u 18:47 časova, a u isto vreme, na južnoj počinje leto.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

01:30

Default images

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije najavljuju da će prvi dan zime biti hladan, sa minimalnim jutarnjim temperaturama od minus 20 stepeni Celzijusa u severnim i zapadnim delovima Srbije, dok će u južnim delovima zemlje biti nešto toplije, sa minimalnim jutarnjim tempreraturama od minus 10 stepeni Celzijusa.

Pred građanima Beograda je takođe hladan dan, jutarnja temperatura biće oko minus 12 stepeni, dok se preko dana očekuje minus 8.

Nedeljko Todorović iz RHMZ-a za B92 kaže da iako nisu česte, ovako niske temperature u decembru, nisu neobična pojava.

“Što se tiče temperature, zabeleženu su i u subotu, 19. decembra. Inače, i ranijih godina bilo je epizoda, u Beogradu je 1933. godine zabeležno minus 19 stepeni 23. decembra, hladnije je bilo normalno i u januaru ranijih godina, čak i u Negotinu minus 33, u Smederevskoj Palanci takođe minus 33 stepena”, podseća Todorović.

“Istina, to je bilo davnih godina – ’47. A povremeno se događaju u Beogradu zahlađenja koja svake druge, treće godine donose pad temperature ispod minus 10 stepeni, tako da ovo zahlađenje u decembru nije neobično, mada to se ne događa svake godine”, objašnjava on.

Portparolka beogradske Hitne pomoći Nada Macura kaže da ta služba radi u punom kapacitetu.

Ona savetuje građanima da se dobro obuku i pažljivo hodaju jer se očekuje led, a hroničnim bolesnicima, ako mogu, da ostanu kod kuće.

“Upozoravamo sve hronične bolesnike, prvenstveno one koji imaju problema sa cirkulacijom i to koronarnom cirkulacijom, pa moždanom cirkulacijom i perifernom, da bez neke preke potrebe, ukoliko ne moraju, ukoliko ne odlaze na posao, a pripadaju i starijoj dobnoj grupi, da ostanu u svojim domovima”, poručuje Macura.

“Oni koji odlaze na posao da odaberu garderobu koja će ih na neki način zaštititi – pamuk do tela, slojevito slaganje garderobe, dobar izbor obuće zbog klizavosti”, savetuje ona.

“Odredite dovoljno vremena tako da ne trčite, pogotovo ukoliko ste koronarni bolesnik, a morate da odete do posla. Kada čekate prevozno sredstvo, ne stojite na jednom mestu, nego malo cupkajte, šetkajte, a time poboljšavate cirkulaciju”, kaže porparolka Hitne pomoći.

Nada Macura kaže da hronični bolesnici moraju da budu oprezni i u narrdnim danima, jer se očekuju velike promene temperature.

Kako nam je rečeno u RHMZ, već u od utorka se prognozira temperatura iznad nule, a u petak temperatura do čak 6 stepeni u plusu.

Opširnije o vremenskim prilikama i stanju na putevima u zemlji možete čitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: