Žalbe na Internet IQ testove

Ratelu je stigao veliki broj žalbi na testove inteligencije na Internetu za koje se ispostavilo da se naplaćuju, piše "Danas".

Izvor: Danas

Ponedeljak, 21.12.2009.

01:14

Default images

Građani se žale na Internet uslugu “Internacionalni test inteligencije“, koja se aktivira na sajtu www.quiz2you.com. Kako je rečeno listu “Danas“ u Ratelu, stiglo je ukupno pet žalbi u pisanoj formi, 20 u elektronskoj, kao i veliki broj žalbi upućenih telefonom.

Reč je o tome da nakon rešavanja ovog testa, koji se u obliku banera nalazio na mnogim sajtovima, korisnik, da bi dobio rezultat, mora da unese broj mobilnog telefona na Internet stranici.

Kako se navodi na sajtu Ratela, korisnik potom dobija kod za potvrdu putem SMS poruke, nakon čega se svaka naredna poruka koju korisnik primi sa broja 7474 naplaćuje 150 dinara bez poreza.

Zahvaljujući nejasnom objašnjenju na sajtu, korisnici nisu svesni da će im biti naplaćene i poruke koje primaju. U uslovima koji su navedeni pri dnu stranice navedeno je da rešavanjem testa inteligencije korisnici postaju članovi Kluba igre.

U Ratelu napominju da pretplaćivanjem na ovu uslugu postoji mogućnost preuzimanja tri igre, jedne mp3 melodije i jedne pozadine za mobilni telefon za 150 dinara po poruci.

“Poruke stižu dva puta nedeljno, a svaka se naplaćuje po 150 dinara plus porez. Međutim, prijem poruka može se obustaviti slanjem poruke STOP IGRE na isti kratki broj“, kažu u Ratelu.

“Reč je o usluzi sa dodatnom vrednošću, odnosno slanju SMS poruka ka četovorocifrenim brojevima. Takve poruke imaju posebno definisanu cenu i ne ulaze u besplatni saobraćaj, pri čemu se i prijem poruka takođe može naplaćivati“, navodi se na sajtu Ratela povodom žalbi korisnika.

Ratel je zbog ovoga poslao zahtev svim mobilnim operaterima da dostave kopiju Ugovora koji se odnosi na uslove korišćenja broja 7474, uz napomenu da “reklamiranje usluge mora biti u skladu sa Odlukom o obavezama koje ima pružalac usluga sa dodatnom vrednošću“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: