Usvajanje budžeta signal MMF-u

Poslanici Skupštine Srbije danas glasaju o budžetu za iduću godinu, dok bord direktora MMF-a razmatra aranžman sa Srbijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

00:43

Default images

Skupštinska većina za usvajanje budžeta i dalje je neizvesna, jer će četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara biti protiv toga. Kako je nedavno izjavio guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, budžet bi danas morao da bude usvojen, kako bi bord direktora MMF-a na sednici, koja je takođe zakazana za danas, razmatrala program sa Srbijom.

Ako ta šansa bude propuštena, o kreditnom aranžmanu odlučivaće se tek u drugoj polovini januara, rekao je Jelašić.

Međutim, profesor Ekonomskog fakulteta i savetnik premijera Srbije Milojko Arsić kaže da su ispunjeni uslovi da Bord MMF-a potvrdi aranžman onog trenutka kada budžet bude usvojila Vlada Srbije.

On zato veruje da će Bord MMF-a danas potvrditi aranžman sa Srbijom.

“To ipak znači da bi fiskalna politika morala da bude u skladu sa tim aranžmanom. Znači, ako se budžet eventualno ne bi usvojio, da bi se on onda morao u nekom razumnom roku usvojiti da odgovara osnovnim elementima sporazuma sa MMF-om“, navodi Arsić.

Sa MMF-om su dogovorene ključne stavke u budžetu, odnosno deficit od oko 107 milijardi dinara, kao i procena da će bruto društveni proizvod u 2010. godini porasti za 1,5 odsto.

Iako je bilo sporenja oko najveće stavke na strani rashoda, što su i ove godine izdvajanja za penzije, dogovor je postignut i to bez uvećanja PDV-a u idućoj godini.

“Sada postoje različiti stavovi zvaničnika Srbije o tome. Ja mislim da za sada ne postoji potreba da Srbija povlači dodatna sredstva. Nivo deviznih rezervi Srbije je relativno visok, a istovremeno svako dodatno povlačenje sredstava povećalo bi već ionako visok nivo spoljne zaduženosti Srbije“, upozorava Arsić.

“Ukoliko stvari što se tiču spoljnotrgovinskog bilansa i ukupnog platnog bilansa u narednoj godini se budu kretale povoljno ne postoje neki opravdani razlozi da se povuku dodatna sredstva, ali dobro je da ta mogućnost postoji, da u slučaju nekog eventualno nepovoljnog razvoja toka događaja, Srbija povuče ta sredstva“, smatra on.

Stendbaj aranžman Srbije sa MMF-om vredan je 2,9 milijardi dolara, a Srbija je do sada povukla samo prvu tranšu od oko 788 miliona evra.

Taj novac je namenjen isključivo deviznim rezervama Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: