Moguće poskupljenje cigareta

Zbog redovnog povećanja akciza moguće je poskupljene cigareta početkom naredne godine, najavljuje Japan tabako internešnl (JTI).

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

17:25

Default images

Postoji mogućnost da će cigarete u Srbiji poskupeti početkom sledeće godine zbog redovnog povećanja akciza, ali to zavisi i od drugih makroekonomskih faktora, poput inflacije, devalvacije, troškova proizvodnje, kao i tržišnih uslova, najavila je danas kompanija Japan tabako internešnl (JTI), u čijem sastavu posluje fabrika duvana u Senti.

Direktor korporativnih poslova i komunikacija u JTI Goran Pekez novinarima nije mogao da kaže za koliko dinara će cigatrete poskupeti, objasnivši da će to zavisiti od poslovne procene svakog proizvođača i tržišne strategije.

Na cenu cigareta najviše će uticati, specifična akciza, odnosno fiksni dinarski iznos po paklici, koja će sa ovogodišnjih 12 dinara biti povećana na 17 dinara, ali i uveća za iznos inflacije koji će se obračunati na kraju godine, tako da će konačan iznos te akcize biti veći od 18 dinara, kazao je on.

Pored fiksne, "ad valorem" akcize, koja podrazumeva 35 odsto od maloprodajne cene paklice cigareta sa najpopularnijom cenom u prethodnom polugodištu, na cenu utiče i posebna naknada, odnosno takozvani "zdravstveni dinar" po paklici cigareta, koja trenutno iznosi 1,26 dinara, a koja se takođe godišnje usklađuje sa inflacijom, objasnio je Pekez.

Prema njegovim rečima, na promenu maloprodajnih cena cigareta uticaće i devalvacija i troškovi sirovina.

Pekez je istakao da se ne radi ni o kavom neočekivanom, neplaniranom povećanju akcize, podsetivši da je to deo izmena Zakona o akcizama koji je usvojen sredinom ove godine, a koji podrazumeva godišnju promenu akciznog opterećenja na duvanske proizvode do 2012.

Prema predlogu republičkog budžeta za 2010. godinu, od akciza na duvanske proizvode očekuje se prihod od 54,4 milijarde dinara, što je 8,2 odsto ukupnih prihoda u budžetu, rečeno je novinarima.

Govoreći o otkupu duvana, Pekez je naveo da će ove godine JTI u Srbiji otkupiti oko 2 530 tona duvana od 450 kooperanata, što je za oko 300 tona manje nego lane.

U JTI procenjuju da je ukupna ovogodišnja proizvodnja duvana u Srbiji manja za oko 20 odsto nego 2008. i da će iznositi oko 7.350 tona.

Ove godine ta kompanija je iz Srbije u Evropsku uniju izvezla duvan u vrednosti od 14 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: