Nemačka odobrila "Severni tok"

Nemačka je odobrila polaganje gasovoda "Severni tok" u većem delu svojih teritorijalnih voda čime je uklonjena još jedna ekološka barijera za početak izgradnje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

20:54

Default images

Nemačka je odobrila izgradnju deonice tog gasovoda u dužini od 50 kilometara, a u sledećih nekoliko sedmica se očekuje i drugo odobrenje koje se tiče deonice dužine 31 kilometar, navedeno je u saopštenju operatera tog projekta, kompanije "Nord strim AG".

Ta kompanija se nada da će tokom istog perida uspeti da se konačno dogovori sa Finskom, koja je do sada dala tri od pet neophodnih odobrenja, preneo je Rojters.

Prema planu učesnika "Severnog toka", prva linija gasovoda , kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, treba da bude puštena u rad 2011. godine. Kasnije će paralelna linija povećati propusnu moć celog sistema na 55 milijardi kubika.

Kontrolu nad "Severnim tokom" ima ruski "Gasprom", a po 20 odsto udela u njemu pripada nemačkim kompanijama E.ON i BASF, dok je devet procenata u vlasništvu holandskog "Gasunija".

Danska, Švedska i delimično Finska ranije su već dale odobrenje da se po dnu Baltičkog mora postavi taj gasovod, kojim prirodni gas iz Rusije treba da se transportuje u Evropu, zaobilazeći Ukrajinu i Belorusiju.

Prošlog petka je "zeleno svetlo" za izgradnju "Severnog toka", kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje i dužine 1.223 kilometra, dala i Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: