Komunisti slave Staljinov rođendan

Pristalice Komunističke partije Rusije na čelu sa liderom stranke Genadijem Zjuganovom, obišli su grob Josifa Staljina povodom 130 godina od njegovog rođenja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

17:53

Default images

Posle polaganja cveća na grob, Zjuganov je kazao novinarima da će sećanje na sovjetskog vožda ostati zauvek u srcima pristalica njegove politike. "Na bilo kom sudu istorije, bilo koji narod koji razume da su naša sovjetska zemlja i Staljin spasli svet od fašizma, postaviće mu spomenik", kazao je on.

Među okupljenima su bili uglavnom stariji ljudi, koji su u rukama držali crvene karanfile, a neki su držali i Staljinove portrete. Na akciju komunisti su doveli i nekoliko desetina dece koja su nosila pionirske marame.

Direktor Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM) Valerij Fjodorov izjavio je Ehu Moskve da se većina Rusa odnosi prema Staljinu ravnodušno.

Prema njegovim rečima, rezultati ankete tog centra pokazali su da Staljina poštuje 26 odsto ispitanih, a da se negativno prema njemu odnosi 13 odsto.

Pri tom, skoro trećina Rusa smatra da je takav političar, kao što je bio Staljin, danas potreban zemlji.

Šef Odeljenja za međunarodne odnose Ruske pravoslavne crkve arhiepiskop Ilarion rekao je danas da pri ocenjivanju istprijske uloge Staljina treba sagledati istorijske činjenice.

On je rekao da se nikada neće saznati tačan broj ljudi koji su se nalazili pod Staljinovim represijama, i da je reč o milionima streljanih, lišenih imovine i prognanih iz sopstvene zemlje.

"Ti zločini se ne mogu opravdati pobedom u Drugom Svetskom ratu. Pobedu nije dobio Staljin, nego narod", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: