Danilo Tirk u poseti Kosovu

Predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio je u Prištini da će njegova zemlja podržati Kosovo u procesu vizne liberalizacije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

11:06

Default images

Posle susreta sa predsednikom Kosova, Fatmirom Sejdijuom, Tirk je izjavio da će Slovenija nastaviti da podržava Kosovo, kako u evroatlantskim integracijama, tako i prisustvom pripadnika vojske i policije u međunarodnim mirovnim misijama Kfora i Euleksa.

U posetu Kosovu, predsednik Slovenije Danilo Tirk došao je na čelu delegacije od oko 70 privrednika i predstavnika najpoznatijih kompanija, što dovoljno govori o motivima prve ovako visoke posete iz Slovenije nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Tirk je imao odvojene susrete sa predsednikom, premijerom i predsednikom Skupštine Kosova.

Nakon susreta sa predsednikom Fatmirom Sejdijuom, Tirk je naveo da Slovenija i Kosovo već više godina imaju dobre odnose što se, kako je ocenio, odražava na mir, stabilnost i progres u celom regionu jugoistočne Evrope.

Komentarušući razvoj događaja na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti, Tirk je kao posebno značajne naveo nedavne lokalne izbore.

''Ovde moram istaći da su izbori po prvi put bili kompletno samostalno organizovani i bez pomoći ili asistencije međunarodne zajednice. Izbori su bili uspešni i ohrabrujuće je da je veliki broj pripadnika srpske zajednice učestvovao na izborima. Sve ovo je dokaz političkog razvoja koji se desio na Kosovu”, smatra šef slovenačke države.

Tirk i Sejdiju zajedno su učestvovali na kosovsko–slovenačkom ekonomskom forumu.

Obraćajući se privrednicima dve strane, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da pored političke podrške i ekonomske saradnje, Slovenija može dosta pomoći Kosovu i njenim iskustvom iz tranzicije koji je ovu zemlju uspešno odveo put evropskih integracija.

Zbog današnjeg boravka predsednika Tirka Kosovu, omladina opozicione Slovenačke demokratske stranke će svoje "odlikovanje" predsedniku, na Dan samostalnosti i jedinstva Slovenije, morati da odloži.

Ovo "odlikovanje" podmladak stranke Janeza Janše želi da uruči predsedniku zbog skandala koji je u slovenačkoj javnosti nedavno izazvalo odlikovanje koje je dodelio Tomažu Ertlu, nekadašnjem načelniku bezbednosno-obaveštajne službe.

Odlikovanje nekadašnjeg šefa slovenačke Udbe je izazvalo burne reakcije ne samo u Sloveniji, već i Evropi, odakle je poslanička grupa Evropske narodnjačke stranke Evropskog parlamenta poručila da je odlikovanje Ertla isto kao da je odlikovan nekadašnji šef službe Stasi u Istočnoj Nemačkoj i navodeći da odlikovanje načelnika slovenačke komunističke tajne policije šalje negativnu poruku i slovenačkoj i stranoj javnosti.

Ordenom srebrnog reda za zasluge predsednik Tirk je nedavno odlikovao Tomaža Ertla za pripreme bezbednosnog plana u slučaju održavanja "Mitinga istine" 1989. godine u Sloveniji, do koga nikada nije ni došlo i tajnu akciju "Sever", kojom se tadašnja slovenačka vlast potrudila da taj miting spreči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: