Pritvor osumnjičenima za zločin

Bivšem zameniku šefa hrvatske specijalne policije Željku Sačiću i još četvorici specijalaca osumnjičenih za ratni zločin 1995. određen je jednomesečni pritvor.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

19:44

Default images

Protiv njih je pokrenuta istraga zbog zločina u selu Gruborima, u kojoj bi, kako je predlažilo državno tužilaštvo, trebalo da bude ispitano više od 70 svedoka. Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec odredio je zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od uticaja na svedoke i težine krivičnog dela.

Osim Sačića, u pritvoru su i voša grupe pripadnika Antiterorističke jedinice "Lučko" koja je ušla u Grubore, Frano Drlja, jedan od komandanata grupe specijalaca koje su u dolini Plavnog pretraživale teren Božidar Krajin, kao i pripadnici te jedinice Berislav Garić i Igor Beneti.

Oni su danas ponovo saslušani, a osim Sačića, svi su se branili ćutanjem.

Sačićev advokat Zvonimir Hodak rekao je novinarima da je njegov klijent negirao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

On se tereti da nije ništa učinio da spreči zločin u Gruborima kraj Knina 25. avgusta 1995., i da nije kaznio počinioce od kojih je jedan sledećeg dana u selu Ramljanima zapalio više kuća.

Tužilaštvo tvrdi da je Sačić prikrivao zločin tako što je policajcima zabranio uvišaj i druge radnje kako bi se rasvetlio zločin i otkrile ubice.

Tužilaštvo i Krajina tereti po komandnoj odgovornosti, dok su ostala trojica osumnjičeni da su bili neposredni počinitelji zločina.

Agencija Hina navodi da je u istražnom zahtevu tužilaštva navedeno da je u Gruborima 25. avgusta 1995. ubijeno šest osoba, iako je policija ranije navela da je ubijeno petoro starijih srpskih civila.

Za taj su zločin u Hagu optuženi generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: