Referendum o odlukama Incka?

Vlada Republike Srpske (RS) predlaže referendum o odlukama visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se produži mandat stranim sudijama i tužiocima.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.12.2009.

20:05

Default images

Vlada je taj predlog uputila Narodnoj skupštini RS. U zaključima Vlade RS, objavljenim na zvaničnoj veb stranici Narodne skupštine RS, navodi se da vlasti RS imaju zakonsku obavezu da ne prihvate ili ne sprovedu ovu odluku visokog predstavnika.

"Osim toga, o delovanju visokog predstavnika zatražiće se stav Narodne skupštine RS, a putem referenduma bi se građanima RS omogućilo da iznesu svoje mišljenje o tome da li treba prihvatiti odluku visokog predstavnika u prekoračenju mandata koji po Aneksu 10. zavisi i od RS kao strane potpisnice tog i svih ostalih aneksa Dejtonskog sporazuma", piše u zaključku Vlade.

Vlada RS je naglasila da Inckove odluke odbacuje u celosti, navodeći da one nisu pravno valjane, niti su u skladu sa pravnim poretkom BiH i entiteta i obavezama BiH prema mešunarodnom pravu.

Narodna skupština RS bi na posebnoj sednici 24. decembra trebalo da razmotri odluku visokog predstavnika Valentina Incka da se stranim sudijama i tužiocima, angažovanim na predmetima raztnih zločina, produži mandat u BiH za još tri godine.

U zaključcima se dalje navodi da će Vlada RS "istrajati na procesuiranju svih ratnih zločina i drugih krivičnih dela" pred sudovima u kojima će raditi domaće sudije i tužioci, ocenivši da su Sud i Tužilaštvo BiH "strana tela u pravosudnom sistemu BiH", koja je mimo Ustava BiH nametnuo visoki predstavnik.

Vlada RS je optužila strane sudije i tužioce u BiH za "političku manipulaciju" krivičnim pravosušem u predmetima koji se vode pred Tužilaštvom i Sudom BiH, bilo da se radi o, kako je navedeno, selektivnom pristupu za ratne zločine ili za progon izabranih funkcionera, uglavnom Srba i Hrvata.

U prilog takvoj tvrdnji Vlada RS je navela odluku šefa Odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvida Švendimena da na kraju svog mandata obustavi istrage za zločine protiv Srba u predmetima "Tuzlanska kolona" i "Bradina".

"Strani tužioci i sudije imaju snažne podsticaje da se povinuju OHR-u i drugim stranim službenicima koji su uključeni u odrešivanje njihovih uslova i naknada. Takve zloupotrebe krivičnog pravosuša su predmet zvaničnih istraga", piše u zaključku Vlade.

Vlada RS ističe da bi prestanak rada stranih sudija i tužilaca u BiH "bio prvi korak ka uspostvaljanju nezavisnosti pravosuša i ustavne i zakonske odgovornosti prema građanima BiH", dok je nametanje odluke o njihovom ostanku u BiH "pravno nasilje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: