Neizabrane sudije najavljuju tužbe

Sudije koje nisu reizabrane žaliće se Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

19:00

Default images

Izbor sudija koji će od 1. januara početi da rade u reformisanom pravosuđu i dalje izaziva velike kontroverze. 720 sudija, koji od Nove godine neće imati posao, zahtevaju od Visokog saveta sudstva da im dostavi obrazloženja zbog čega nisu ponovo izabrani i najavljuju tužbe Ustavnom sudu i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Član mnogih stručnih tela i autor velikog broja stručnih radova u zemlji i inostranstvu, ali i desetak naučnih radova, sudija Okružnog suda u Beogradu Natalija Bobot nije ponovo izabrana na sudijsku funkciju.

Pošto tvrdi da važi za sudiju s odličnim rezultatima i da ispunjava sve kriterijume za reizbor, ona zahteva objašnjenje – zbog čega nije prošla.

"Uz svo uvažavanje kolega koji su izabrani, ja i ne znam zapravo u čemu treba da se poredim s njima i u tom smislu odgovaram gospodinu Ristiću koji je rekao da niko nije osporio kandidate koji su izabrani, ja se slažem, ali ne znam ni u čemu bih osporila kad ne znam šta ja i moje kolege koji nismo izabrani, u čemu smo gori ili nismo”, kaže Natalija Bobot.

“Da li smo nedostojni, nestručni, neosposobljeni, šta je u tome prevagnulo? Jednostavno tražimo da se označimo tamo gde jesmo", poručuje ona.

Ni dugogodišnji sudija Branislav Blažić, koji je nedavno na 30 godina zatvora osudio huligana i navijača FK Rad Bojana Hrvatina zbog ubistva navijača suparničke navijačke grupe, nije ponovo izabran na sudijsku funkciju.

On kaže da rezultati njegovog rada jasno pokazuju da ispunjava sve potrebne kriterijume za taj posao.

“Stvarno sebe ne vidim u tom razlogu nedostojnosti jer to je za mene uvreda. Da sam nedostojan, a bio sam dostojan 23 godine, sad sam odjednom nedostojan. Ne mogu sebe da prepoznam u toj kategoriji. To prosto shvatam kao ličnu uvredu“, kaže Blažić.

U Društvu sudija Srbije, koje će u subotu održati vandrednu skupštinu, podržavaju svoje kolege koje nisu izabrane.

Zamenik predsednika Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović kaže da neizabrane sudije neće brisati iz članstva sve dok ne dobiju konkretna objašnjenja.

"Ono za šta smo se mi zalagali jeste ono što je utvrđeno, a to je disciplinska odgovornost. Poseban postupak, utvrdi se - sud ima pravo zaštite svih svojih prava u tom postupku - kad se utvrdi nedostojnost ide iz pravosuđa. Ako nije kvalitetan, ponovo posebna procedura - loša ocena, ideš iz pravosuđa.”, kaže Hadžiomerović.

“Ali mi smo pristupuli nažalost kao društvo i država reizboru, a da nismo stvorili mehaniznme koji pouzdano mogu da utvrde da neko nije dostojan ili stručan", smatra on.

U Društvu sudija Srbije objašnjavaju da sudije koje nisu ponovo izabrane nemaju posebne pravne mogućnosti.

Kao i svi građani, oni mogu da se obrate Ustavnom sudu Srbije, kao i sudu za ljudska prava u Strazburu.

Međutim, ostaje činjenica da će više od 700 njih od 1. januara šest meseci dobijati platu, ali više neće imati posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: