Tadić: Trenutak je za kandidaturu

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da Srbija u najboljem mogućem trenutku podnosi kandidaturu za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.12.2009.

17:34

Default images

Tadić je naveo da se do sada "nikada u istoriji nije dogodilo da dve zemlje članice sa istim nivoom odobravanja prihvataju nečiju kandidaturu". Predsednik Srbije je novinarima, nakon obilaska pogona kragujevačke "Zastave", rekao da je Srbija završila kompletnu proceduru za podnošenje zahteva i da su sve obaveze prema partnerima i prijateljima iz EU ispunjene.

"Da li ćemo mi dobiti taj status kandidata pre nego što dovršimo konačnu saradnju sa Haškim tribunalom to je potpuno drugo pitanje", naveo je predsednik koji će sutra u Stokholmu predati zahtev za kandidovanje Srbije za punopravno članstvo u Uniji.

On je primetio da se dosta događaja sabilo u kratkom vremenskom intervalu, pa ne može da definiše kad je šta bilo, ali je dodao da građani Srbije treba da znaju da "mi u najboljem mogućem trenutku podnosimo kandidaturu" za članstvo u EU.

"Nikad se nije u istoriji podnošenje kandidature za članstvo u EU desilo da su dve zemlje članice (Švedska i Španija) sa istim nivoom odobravanja prihvatile nečiju kandidaturu", rekao je predsednik.

Istakavši veoma dobre i otvorene partnerske odnose sa svim zemljama EU, Tadić je rekao da sada čak i one zemlje koje su bile blago uzdržane prema tom činu, podstiču Srbiju da se kandiduje.

"Čak i među onima koje su pokazivale blagu rezervu prema podnošenju kandidature, ogromna većina od 95 odsto zemalja članica, podstiču Srbiju", naveo je predsednik, napomenuvši da je Italija jedna od njih.

Tadić, koji je juče boravio u Italiji, razgovarao je sa premijerom Silviom Berluskonijem, koji je, dodao je, takođe ohrabrivao Srbiju da ide dalje prema evropskim integracijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: