Optuženi oficir izvršio samoubistvo

Turski oficir, koji je bio osumnjičen za umešanost u tkz. zaveru Ergenekon, izvršio je samoubistvo, javila je turska novinska agencija Anadolija.

Izvor: B92

Nedelja, 20.12.2009.

21:46

Default images

Potpukovnik Denis Tatar pronađen je juče mrtav u svom domu u Istanbulu sa prostrelnom ranom na glavi koju je, kako izgleda, sam sebi naneo, navela je Anadolija, a prenela britanska agencija Rojters.

Tatar je uhapšen 7. decembra i pušten tri dana kasnije da bi se sud kasnije složio sa zahtevom tužilaštva da bude ponovo uhapšen, ali je turski oficir počinio samoubistvo pošto je bio obavešten o takvoj sudskoj odluci.

Rojters podseća da se vodi sudski spor protiv oko 200 osoba - vojnih oficira, bezbednjaka, političara, novinara i akademika - zbog umešanosti u tkz. zaveru Ergenekon i da se neki od optuženih nalaze u zatvoru više od dve godine, bez izrečene sudske presude.

Turska tužilaštvo navodi da su optužena lica pripadnici ultranacionalističke mreže koja ima za cilj obaranje Vlade premijera Tajipa Erdogana.

Istraga o tajanstvenoj grupi pokrenuta je u junu 2007. godine pošto je policija otkrila sakriveno oružje u istanbulskom stanu jednog penzionisanog oficira.

Tajanstvenu sekularnu grupu Ergenekon koja je navodno planirala bombaške napade i ubistva javnih ličnosti visokog profila kako bi podstakla haos i zbacila vladu vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).

Iznenađujuće duga istraga navodne desničarske zavere za rušenje vlade AKP koja vuče korene iz islama, povećala je polarizaciju između verskih i sekularnih elemenata u društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: