Rumunija: Bok predstavio novu Vladu

Mandatar Emil Bok, kojeg je imenovao predsednik Rumunije Trajan Basesku, saopštio je sastav nove vlade i njen program.

Izvor: Beta

Nedelja, 20.12.2009.

18:38

Default images

Bok je izjavio da je programom vlade predviđen nastavak procesa modernizovanja Rumunije kroz restruktuiranje administrativnog aparata i primene rezultata referenduma od 22. novembra o transformisanju dvodomnog u jednodomni parlament.

Programom vlade je predviđeno i očuvanje jedinstvene kvote oporezivanja na 16 odsto i taksa na dodatnu vrednost od 19 odsto, a takođe se predviđaju potrebne mere za ispunjenje obaveza prema MMF-u i drugim finansijskim institucijama.

Vlada će podržati mala i srednja preduzeća i podržati novi zakon o penzijskom sistemu i zakon o finansijskoj odgovornosti, kao i reformu u oblasti pravosuđa, zdravstva i prosvete.

Vlada će, kako je najavljeno, usvojiti naredne nedelje budžet za 2010. godinu, dok će parlament o tome raspravljati polovinom januara, kako je nedavno izjavio predsednik Trajan Basesku.

Vlada je sastavljena od sedam ministara i premijera iz Demokratske liberalne partije (PDL), zamenika premijera i tri ministara iz Demokratskog saveza Mađara (UDMR) i pet nestranačkih osoba, što je ukupno 14 ministarstava.

Parlamentarnu većinu sačinjavaju PDL, UDMR, grupa poslanika nacionalnih manjina i grupa nezavisnih poslanika i senatora, koji zajedno imaju 238 glasova, dok je vladi za izglasavanje poverenja potrebno 236 glasova od ukupno 471 poslanika.

Pred parlamentarnim komisijama sutra će biti izneti predlozi za buduće ministre i postoji mogućnost da im još ove godine parlament ukaže poverenja, a zatim sledi polaganje zakletve pred predsednikom države.

Predsednik Trajan Basesku sutra polaže zakletvu pred parlamentom, jer mu je danas istekao prvi predsednički mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: