Čeka se odgovor Brisela

Posle najave kandidature Srbije za članstvo u EU, još uvek se ne zna sa sigurnošću kakav će odjek ovaj potez mati u Briselu.

Izvor: B92

Nedelja, 20.12.2009.

15:46

Default images

Predsednik republike Boris Tadić kandidaturu Srbije predaće u utorak Švedskoj koja predsedava Evopskoj uniji do kraja godine. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da bez obzira na to kada će Savet ministara Unije od Evropske komisije zatražiti mišljenje o aplikaciji Srbije za članstvo u EU, oni žele da to mišljenje bude pozitivno.

Dežer je rekao i da je Vladi Srbije savetovano da proceni koji je najbolji trenutak da podnese kandidaturu za EU, jer je važno da na taj zahtev usledi pozitivan odgovor, ističući da je Srbija već ostvarila dva velika uspeha, ukidanje viza i deblokadu Prelaznog sporazuma.

"Pozitivno mišljenje znači odobravanje Srbiji statusa kandidata i stvaranje uslova za otvaranje pregovora o članstvu. To su koraci koji slede i mi već moramo o tome da razmišljamo i da se pripremamo.To podrazumeva reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđu, ali i svakako raditi i na ekonomskim reformama, jer to su pitanja u kojima se morama napredovati", kaže Dežer.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević je, gostujući u našim vestima, rekla da ovaj čin dokazuje da je Srbija spremna da ispuni sve obaveze koje joj nameće buduće članstvo u Uniji. Ona kaže da bi to trebalo da bude pozitivno prihvaćeno u Evropskoj uniji. Delevićeva još kaže da se posle ovog koraka ne treba baviti rokovima.

“Ja mislim da nas to kada će se nešto desiti mnogo više optereti nego šta mi treba da učinimo da bi se nešto deslilo što pre. Dakle mi sada treba da nastavimo da radimo na reformama, te reforme su upravo ono zbog čega građani žele da postanemo član EU. Što više budemo radili na dinamici reformskog procesa izaći ćemo u susret onome što građani očekuju, ali i ubrzaćemo proces evropskih inetgracija”, kaže Delevićeva. Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Vladimir Todorić ocenio je za B 92 da je Beograd dobro odabrao trenutak za podnošenje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

On je rekao da je podnošenje zahteva pažljivo pripremano uz konsultacije sa Švedskom kao predsedavajućom Unije i posle razgovora sa predstavnicima Holandije.

Todorić navodi i da u Evropskoj uniji ne postoji zvanično pravilo po kome je kandidatura neke zemlje povezana sa ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema uobičajenoj proceduri, zahtev se predaje zemlji koja predsedava Uniji, u njenom glavnom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: