Preminuli od posledica torture

Tri zatvorenika, uhapšena posle spornih predsedničkih izbora u Iranu, preminula su od posledica fizičke torture u zatvoru, saopštili su danas pravosudni organi.

Izvor: B92

Subota, 19.12.2009.

17:08

Default images

U saopštenju se navodi da su zatvorenici umrli "od jako lošeg tretmana i batina" od zatvorskih čuvara. Podignute optužnice protiv 12 zvaničnika iz zatvora Kahrizak, a trojica su optužena za ubistvo sa predumišljajem, kaže se u saopštenju.

Iako su iranski opozicioni lideri tvrdili da uhapšeni u nemirima posle spornih izbora održanih 12. juna trpe torturu i izloženi su silovanjima u pritvoru, policija je to negirala.

Prema rečima policijskih zvaničnika, pomenuti zatvorenici su preminuli od bolesti.

Opozicija tvrdi da su posle izbora ubijene najmanje 72 osobe, dok je vlada objavila da je poginulo 30 ljudi.

Na predsedničkim izborima u Iranu pobedio je u prvom krugu predsednik Mahmud Ahmadinedžad i tako osvojio drugi mandat na čelu države.

Posle izbora izbili su protesti pristalica opozicije koja je tvrdila da je Ahmadinedžad pobedio zahvaljujući brojnim zloupotrebama i izbornoj krađi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: