Srbija podnosi kandidaturu za EU

Srbija podnosi kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji. Predsedavajuća Švedska poručuje da je predsednik Srbije "dobrodošao u Stokholm u utorak".

Izvor: B92

Subota, 19.12.2009.

01:56

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković potpisali su u ime Vlade zahtev za podnošenje kandidature za punopravno članstvo Srbije u EU. Predsednik Srbije Boris Tadić je napomenuo da će odluku o datumu kada će to biti učinjeno doneti Švedska, kao zemlja koja predsedava Evropskoj uniji.

Kada će Srbija predati zahtev za kandidaturu još se ne zna.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da Vlada tu informaciju očekuje od Švedske koja predsedava Uniji do 1. januara 2010. godine.

Tadić je rekao da je odluka o predaji kandidature doneta posle ozbiljnih analiza.

"Odluku o tome kada će Srbija podneti kandidaturu, kao što je red, doneće zemlja presedavajuća EU", rekao je Tadić i navep da je tokom švedskog predsedavanja doneta odluka o podnošenju kandidature i da se čeka datum "kada ćemo biti pozvani". Predsednik Srbije rekao je da nema nikakve dileme da Švedska i bez hapšenja haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića može da odredi datum za podnošenje kandidature, jer Srbija čini sve da okonča saradnju s Haškim tribunalom.

"Srbija namerava da okonča saradnju sa Tribunalom zbog naših građana, pomirenaja, bezbednosti i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana, a ne zbog EU i Haškog tribunala i mi ćemo taj posao završiti", rekao je Tadić.

Tadić je čestitao građanima, nevladinim organizacijama, političarima koji su podržali evropske integracije, Kancelariji za evropske integracije i ministrima pravde, unutrašnjih i spoljnih poslova, kao i ostalim članovima Vlade i premijeru Cvetkoviću.

"Naš program je jednostavan, mi želimo Srbiju u Evropskoj uniji sa našim identitetom", rekao je Tadić i naveo da je važnost odluke Vlade Srbije u tome što "niko danas ne može imati dilemu kuda Srbija ide".

On je rekao da još ima protivnika evropskih integracija, ali da dominantna volja građana mora da se poštuje i da će biti učinjeno sve da Srbija bude primljena u članstvo EU.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da je odluka o podnošenju kandidature rezultat dugog i iscrpnog rada Vlade, ali i nevladinog sektora i drugih činilaca koji su podržali evropske integracije.

"Tom odlukom Srbija je trasirala pravce kojima će se kretati u narednom periodu i pokazala da deli teženje evropskih država", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare.

Tadić i Cvetković su ocenili da je danas veliki svečan dan za Srbiju, jer je odlukom o kandidaturi trasiran put Srbije u opravcu kojim će se dalje kretati.

"Tom odlukom Srbija je trasirala pravce kojima će se kretati u narednom periodu i pokazala da deli teženje evropskih država", rekao je Mirko Cvetković.

Pre sednice Vlade na kojoj je doneta odluka da Srbija podnese kanditaturu, održana je i sednica Saveta za evropske integracije, koji je predložio Vladi da podnese kandidaturu do kraja ove godine. Podsetimo, Boris Tadić je juče u Kopenhagenu najavio da će Vlada danas doneti konačnu odluku o tome kada će Srbija podneti kandidaturu, ali je naveo da "nije potrebno žuriti".

Ministar spoljnih poslova Španije, zemlje koja od 1. januara preuzima predsedavanje Evropskoj uniji, Migel Anhel Moratinos, rekao je da veruje da će Srbija uskoro podneti zahtev za kandidaturu za članstvo.

Švedska: Dobrodošli u utorak

Karl Bilt, ministar spoljnih poslova Švedske, koja predsedava Evropskom unijom, naveo je na svom blogu da će predsednik Srbije Boris Tadić u utorak u Stokholmu predati zahtev Srbije za kandidaturu za prijem u članstvo EU.

On je pozdravio današnju odluku Vlade Srbije da podnese zahtev za članstvo u Evropsku uniju.

"Ovo je istorijski važan korak za Srbiju", naveo je Bilt na svom blogu.

"Predsednik Srbije je dobrodošao u Stokholmu u utorak da zvanično podnese zahtev premijeru (Švedske) Frederiku Rejnfeltu", naveo je Bilt.

On je rekao da će tom činu prisustovati i komesar za prosirenje EU Oli Ren.

Frederik Rajnfelt, premijer Švedske, ocenio je da je "Srbija napravila istorijski korak" odlučivši da aplicira za člastvo u EU.

"Sa zadovoljstvom ću primiti predsednika Srbije Borisa Tadića u Stokholmu 22. decembra, kada će zahtev za članstvo zvanično biti podnet", izjavio je Rajnfelt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: