Srbija - deponija štetnih igračaka

Zastareli pravilnik iz 1991. godine ne nalaže traženje svih štetnih supstanci koje se nalaze u igračkama, a koje su zabranjene u EU, piše "Politika".

Izvor: B92

Subota, 19.12.2009.

01:11

Default images

Gotovo sve igračke na srpskom tržištu potiču iz Kine, što ne mora odmah biti znak za uzbunu. Naš problem je što, kažu domaći proizvođači i uvoznici i stručnjaci iz državnih institucija, srpski zakon i pravilnik, usvojeni još 1991. godine, ne nalažu inspekciji da proveri sadrže li igračke mnoge štetne supstance zabranjene u proizvodima na tržištu Evropske unije.

Na proizvodima koje prodaju ulični preprodavci deklaracije kao potvrde kvaliteta uglavnom nema, a ako je i ima, teško joj je poverovati, jer je nalepljena na kutiju za lutke u koju je spakovan pištolj.

Takve igračke nemaju potvrdu da ih je kontrolisala granična sanitarna inspekcija.

Sve to ne znači da se opasnost može izbeći ako se kupuju u prodavnici, jer ni igračke na rafovima ne moraju biti zdravstveno ispravnije od onih sa kartonskih kutija na ulici.

"Srbija je postala deponija štetnih proizvoda za najmlađe. Zastareli zakoni i pravilnici glavni su razlozi zbog kojih kod nas svako može da naleti na nebezbedan dečji proizvod. Zbog toga pojedini uvoznici smeju svesno da dopremaju štetnu robu", upozorava Vladimir Ješić, sa portala Bebac.

U toku prošle godine, kažu u sanitarnoj pograničnoj inspekciji, zabranjen je uvoz oko 22 tone različitih vrsta igračaka, dok bi ove godine ta brojka mogla biti umanjena jer je primetan pad uvoza ovih proizvoda.

"Najčešći razlozi neispravnosti ovih pošiljki su hemijska ili organoleptička neispravnost, povećana migracija teških metala, nepostojanost materijala, opadanje kose sa lutaka... Kada se utvrdi da je proizvod neispravan, sledi obavezna zabrana uvoza, povraćaj robe isporučiocu ili njeno uništenje ako povraćaj nije moguć", rekao je dr Zoran Nikolić, načelnik pogranične sanitarne inspekcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: