Mas: Svaki korak ka EU je važan

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je da brzina približavanja Srbije Evropskoj uniji zavisi od srpskih vlasti.

Izvor: Blic

Subota, 19.12.2009.

00:49

Default images

Mas je u intervjuu za "Blic" kazao da je Nemačka uvek ohrabrivala Srbiju da na tom putu ide korak po korak i dodao da je brzo sprovođenje reformi u Srbiji najbolji način da se ubrza približavanje EU jer su reforme, nezavisno od pristupanja Uniji, u interesu građana Srbije. Pokušaj da se neki od koraka preskoči "sigurno nije od pomoći", smatra Mas.

Mas je kazao da je politika Nemačke da pre svakog proširenja EU svi moraju ispuniti sve uslove, kako kandidati, tako i Unija i dodao da je stupanjem na snagu Lisabonskog sprazuma, Evropska unija uradila svoj domaći zadatak.

Na pitanje da li će pitanje Kosova biti uslov za članstvo Srbije u EU, Mas je odgovorio da Nemačka od Srbije nikada nije tražila priznavanje Kosova.

"Međutim, uslovi za prijem u EU, pored ispunjenja kopenhaških kriterijuma i obaveza iz SSP-a koje je preuzela Srbija, za svakog kandidata su, takođe, regionalna saradnja i negovanje dobrosusedskih odnosa. To mora da važi i za Kosovo", rekao je Mas.

On je rekao da je privredna saradnja između Srbije i Nemačke u 2009. godini napredovala, iako je protekla godina bila krizna.

Mas je podsetio na ulaganja brojnih nemačkih kompanija u Srbiju i dodao da je bilateralna pomoć Nemačke dostigla rekordni nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: