SAD postigle sporazum u Kopengahenu

Predsednik SAD Barak Obama postigao je u Kopenhagenu sporazum o borbi protiv globalnog zagrevanja sa liderima Indije, Južnoafričke Republike i Kine.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

22:45

Default images

Nijedna zemlja nije u potpunosti zadovoljna svim elementima sporazuma, ali je ovo značajan i istorijski korak unapred i osnov za budući progres", rekao je neimenovani američki zvaničnik i dodao da postignuti sporazum nije "dovoljan da se otkloni pretnja klimatskih promena, ali da je to važan prvi korak".

Podrška Kine, najvećeg emitera štetnih gasova, i ostalih zemalja čije su ekonomije u ubrzanom razvoju, najznačajnija je za postizanje sporazuma o klimatskim promenama, prenela je agencija Rojters.

Obama je rekao da sporazum nije pravno obavezujući, ali da on "daje smernice državama u cilju smanjenja emisije štenih gasova".

Nacrt sporazuma o kome je diskutovano predviđa slanje 100 milijardi dolara godišnje pomoći do 2020. godine zemljama u razvoju u cilju borbe protiv klimatskih promena, da bi se ograničilo globalno zagrevanje i prepolovila emisija štetnih gasova do 2050.

Pregovarači su tokom dana pokušavali da pronađu kompromisno rešenje prihvatljivo za sve 193 zemlje članice UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: