Divac: Obračunati se sa huliganima

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac osudio je ponašanje huligana i smatra da je sada pravi trenutak da država reaguje.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

16:20

Default images

Državni organi nisu do sada imali dovoljno hrabrosti da se izbore sa problemom navijača i sada je pravi trenutak da država reaguje, izjavio je za B92 predsednik Olimpijskog komiteta Vlade Divac. Nakon što su navijači Partizana pretili smrću novinarki Brankici Stanković, reakciju države zahtevaju i ombudsman i Udruženje novinara Srbije.

Kritika i osuda nisu dale rezultate i zato bi, pre svih, državne institucije, a onda svi ostali, trebalo da preduzmu konkretne korake, kaže za B92 predsednik Olimpijskog komiteta Vlade Divac i precizira da to znači identifikaciju i procesuiranje pojedinaca, kolovođa koji manipulišu masom.

“Iskreno, mislim da nam fali hrabrost u smislu da ono što se desi odreagujemo na pravi način. Uvek tražimo neki izgovor ili neku osudu, ali očigledno kritika daje rezultate i meni je drago što nama Brankica ovako prst u oko zadaje da ne možemo da se okrenemo, nego da jednostavno moramo da reagujemo i ja se nadam da ćemo kao država reagovati na pravi način”, poručuje on.

Divac, koji je i član Saveta za borbu protiv nasilja u sportu, poziva i sportiste, ali i iskrene navijače, kao što je, kako kaže, i on sam, da se uključe u borbu protiv hulagana.

“Ne samo igrači, nego čak i pravi navijači koji dolaze na utakmice da bodre svoj tim, da poštuju drugi tim, da poštuju sve ono što je sportski fer plej. Onda kada bude država jasno pokazala svoju poruku, svi ćemo mi da se ponašamo po pravim vrednostima, a ne po nakaradnim vrednostima u kojim definitivno danas živimo”, smatra Divac.

Republički zaštitnik građana Saša Janković kaže da se društvo očigledno tek sada suočava sa problemom huligana, i da sada plaćamo cenu dugogodišnjeg ćutanja.

“Državni organi, po mom saznanju, sada pružaju sve što mogu da pruže ali očigledno da niko ne može izbrisati posledice svog onog ćutanja i svog onog povlađivanja i kriminalcima i huliganima za sav onaj prethodni period”, ocenjuje Janković.

Skandiranje navijača i sportista na utakmicama, kojim se preti autorki “Insajdera” pokazuju da u Srbiji postoji ozbiljan problem, koji se odnosi ne samo na novinare već na društvo u celini.

Pretnje autorki “Insajdera” osudili su, pored novinarskih udruženja, i svi urednici vodećih medija u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: