Izrael ogorčen zbog krađe table

Preživeli u holokaustu, poslanici i zvaničnici u Izraelu ogorčeni su zbog krađe table iznad kapije ozloglašenog logora smrti Aušvic.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.12.2009.

14:56

Default images

Ministar za dijasporu Juli Edelštajn je krađu označio jednom od najvećih propusta poljske policije, upozorivši da se antisemitski akti u svetu množe i da postoji opravdana bojazan za bezbednost Jevreja van Izraela.

Antisemiti i oni koji poriču holokaust nemaju granica i sada pokušavaju da postignu cilj uklanjanjem simbola holokausta, rekao je Edelštajn.

Poljska ambasadorka u Izraelu Anješka Miševska rekla je za izraelski radio da to nije bio običan vandalizam, vec dobro planiran akt. Ona je objasnila da su lopovi iskoristili šest minuta, koliko traje smena čuvara, kada su znali da će čuvarevo mesto biti prazno.

Miševska je ocenila da je to "zločin uperen protiv sećanja na čitav holokaust".

Predsedavajući Centra organizacija za preživele u holokaustu u Izraelu i predsednik Međunarodnog komiteta Aušvic Noa Flug pozvao jer poljsku policiju i vladu da "učine svaki mogući napor da uđu u trag kradljivcima i izvedu ih pred lice pravde".

On je podsetio da ukradeni znak ima simboličnu i istorijsku važnost.

Predsedavajući Memorojalnog centra Jad Vašem Avner Šalev rekao je da je bio šokiran kada je čuo za krađu znaka koji simbolizuje ubistvo šest miliona Jevreja za vreme holokausta u Drugom svetskom ratu.

"Iako ne znamo još ko je zapravo ukrao znak, krađa tako simboličnog objekta je napad na sećanje na holokaust i eskalacija od strane onih elemenata koji bi voleli povratak u mračne dane", naveo je Šalev u saopštenju, pozvavši one koji se bore protiv antisemitizma, rasizma ksenofibije i mržnje prema drugima da se ujedine i da se bore protiv tih trendova.

Glavni rabin Tel Aviva Jisrael Meir Lau, koji je preživeo holokaust, krađu je nazvao bolnom i zastrašujućom istakavši da je tabla bila jedan od najčvršćih dokaza holokausta.

Nepoznate osobe ukrale su natpis na nemačkom jeziku "Arbeit macht frei" (Rad oslobađa), postavljen iznad ulaza u bivši nacistički logor smrti Aušvic-Birkenau na jugu Poljske, saopštila je danas uprava muzeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: