Obama: Amerika će ispuniti obaveze

Amerika će ispuniti obaveze koje je dala, da smanji emisije ugljen-dioksida za 17 do 2020. i za više od 80 odsto do 2050., kaže predsednik SAD Barak Obama.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 18.12.2009.

12:56

Default images

U govoru na svetskom samitu o klimi, koji je održao posle susreta s vodećim svetskim liderima, on je najavio da će "Amerika nastaviti da deluje u tom pravcu, bez obzira na to šta se dogodi u Kopenhagenu".

"Moramo imati mehanizam za proveru da li se držimo naših obaveza i za razmenu tih informacija na transparentan način. Te mere ne treba da budu nametljive, niti da narušavaju nečiji suverenitet. One, međutim, moraju da osiguraju da sporazum bude pouzdan i da se pridržavamo naših obaveza. Bez te odgovornosti, svaki sporazum će biti prazno slovo na papiru", predočio je Obama.

On je takođe rekao da će "Amerika učestvovati u obezbeđivanju finansija od 10 milijardi dolara u 2012. i da će biti deo globalnih napora za prikupljanje 100 milijardi dolara do 2020. ali, ako, i samo ako to bude deo šireg sporazuma", preneo je Rojters.

"Ovo nije fikcija, ovo je nauka. Ukoliko ne budu kontrolisane, klimatske promene će predstavljati neprihvatljivu pretnju našoj sigurnosti , našim ekonomijama i našoj planeti", upozorio je Obama u govoru u danskoj prestonici.

Neposredno po sletanju u Kopenhagen, Obama se sastao sa liderima Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije, Brazila i još desetak zemalja, dok stižu izveštaji da vlada konfuzija u završnim pregovorima o sporazumu.

Neformalni sastanak svetskih lidera kao poslednji pokušaj da se postigne sporazum, odložio je otvaranje redovne sednice poslednjeg dana dvonedeljne konferencije UN o klimi.

Samo nekoliko sati pred Obamin dolazak portparol Evropske unije rekao je da još nije sklopljen sporazum koji treba da se podnese svetskim liderima na potpisivanje.

Neki delegati na konferenciji, koja je bila najavljivana kao presudna za budućnost planete, smatraju da će finalna deklaracija verovatno biti zasnovana na politici, a ne na konkretnim koracima za borbu protiv klimatskih promena.

Takav politički dogovor bi se smatrao neuspehom posle dve godine intenzivnih pregovora kako bi se postigao sporazum o većem smanjenju emisije ugljen-dioksida i drugih gasova za koje se smatra da izazivaju globalno zagrevanje.

Obama je planirao da provede samo oko devet sati na samitu, da prisustvuje plenarnoj sednici, održi kratak govor i nekoliko bilateralnih sastanaka sa kolegama iz Danske, Kine, Brazila i Rusije.

Ne zna se sada kako će današnji neplanirani sastanak uticati na njegov dalji raspored.

Razgovori Obame i kineskog premijera Ven Điabaoa se posebno pažljivo prate pošto su uzajamna optuživanja te dve zemlje, dva najveća zagađivača na planeti, obeležila rad Samita.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je posle neplaniranog sastanka sa Obamom da Kina usporava napredak u pregovorima. Izgledi da će doći do sporazuma poboljšali su se sinoć kada su SAD nudile da učestvuju zajedno sa drugim zemljama u sakupljanju 100 milijardi dolara godišnje do 2020. za pomoć siromašnim zemljama da se bore sa globalnim zagrevanjem.

Kina je odmah reagovala na ovaj gest SAD i izrazila spremnost da izađe u susret zahtevima razvijenih zemalja i da dozvoli proveru mera usporavanja emisije štetnih gasova.

Ali i pored poziva da se SAD obavežu na veće smanjenje nivoa izduvnih gasova nego što su najavili, Obama u Kopenhagen ne donosi novi predlog, navodi AP.

U sadašnjem predlogu zakona koji je pred američkim Kongresom, SAD se obavezuju da će do 2020. smanjiti nivo štetnih gasova za 17 odsto u odnosu na 2005. godinu. To je samo delić od onoga što su obećali EU, Japan i Rusija, koje svoja smanjenja porede sa nivoom iz 1990. godine.

Obama takođe neće reći koliko će konkretno SAD doprineti za fond za zemlje u razvoju, dodaje AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: