Mediji: Država i klubovi da reaguju

Predstavnici NUNS i UNS osudili su pretnje autorki "Insajdera". Učinićemo sve da zaštitimo novinare, poručuju iz Ministarstva kulture.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

12:13

Default images

Novinarska udruženja ističu da je ponašanje huligana na sportskim priredbama problem kojim ozbiljno treba da se pozabavi država i celo društvo, kao i da uprave klubova moraju da razmisle o tome da ponašanje takvih grupa šteti ostalim navijačima i samom sportu.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović ocenila je da skandiranje navijača i sportista na utakmicama, kojim se preti autorki "Insajdera" pokazuju da u Srbiji postoji ozbiljan problem, koji se odnosi ne samo na novinare, već na društvo u celini.

"Ne mislim da je rešenje to što smo čuli da je nekoliko mladića uhapšeno, da će još neki mladići biti uhapšeni. Nije dovoljno čak ni apelovati na te uprave kluba", rekla je ona gostujući u vestima B92.

"Mi plaćamo račune jednog vremena i plašim se - nisu samo ovo Miloševićevi računi, radi se o grupama kojim se služila i nekadašnja opozicija i te grupe imaju takođe neku vrstu insitucionalnog pamćenja i stvarno ne smeju se igrati utakmice tokom kojih se izvode polujezivi, polupornografski rituali sa lutkom. Nije važno je li to međunarodna utakmica. Ne smeju da igraju igrači koji pevaju to što su pevali košarkaši Partizana", istakla je Smajlovićeva.

Ona je ocenila da je ovo radikalan problem, u kome više nije važno ni kako se društvo odnosi prema novinarima.

"Naravno da ih ponižava, ali ovo prevazilazi odnos prema novinarima“ ocenila je Smajlovićeva.

Ona je, kao jedan od saradnika Slavka Ćuruvije, ocenila da su pretnje koje dobija Brankica Stanković čak možda i gore od onih koje je dobijao Ćuruvija.

"Nikada nisam videla ovaku opipljivu provalu mržnje prema nekome. Čini mi se da su ove pretnje više zastrašujuće. Mislim da je sada neprijatnije biti Brankica Stanković nego što je tada Slavku bilo teško da šeta gradom“ istakla je ona.

Ovde možete pogledati gostovanje Ljiljane Smajlović u vestima B92. Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić kaže da najmanje što država može da uradi u ovom trenutku jeste da zabrani održavanje sprotskih takmičenja uz prisustvo publike.

Pretnje upućene novinarki Brankici Stanković na utakmici Partizan-Šahtjor da će "proći kao Ćuruvija", predsednica Nezavisnog udruženja novinara Nadežda Gaće smatra nedopustivim.

"Zaista mislim da je malo reći da je to sramota, da je to bezobrazluk, da je to osionost i da prosto čoveku nedostaju reči”, ocenila je ona gostujući u vestima B92.

"Uprava Partizana ovog trenutka mora da razmisli o tome da li ona vređa sve one navijače koji zaista vole Partizan, da je ovo njima šamar i oni sa time treba da se suoče. Naravno, dugo vremena su grupe tetošene od režima Slobodana Miloševića, ali 2009. ta priča više ne može, jednostavno da kažem novinarski, da pije vodu", poručila je predsednica NUNS-a.

Emisija "Insajder" se prethodne dve nedelje bavila krivičnim delima za koja su osumnjičeni pripadnici pojedinih navijačkih grupa.

Pretnje upućene sa tribina na utakmici Partizan-Šahtjor nisu prve koje su upućene autorki "Insajdera".

Odmah nakon emitovanja prve emisije o huliganima koji sebe nazivaju navijačima, usledile su pretnje na Internetu, ali i skandiranje na sportskim terenima, među kojima i na košarkaškoj utakmici Partizana i Efesa, gde su se skandiranju pridružili čak i igrači Partizana.

Policija je uhapsila trojicu huligana koji su osumnjičeni da su bili u grupi koja je na utakmici Partizan-Šajhtor pozivala na ubistvo Brankice Stanković.

Ministarstvo kulture osudilo pretnje

Ministarstvo kulture večeras je najoštrije osudilo pretnje smrću, napade i vulgarne poruke upućene autorki emisije ''Insajder'' na TV B92 Brankici Stanković.

U saopštenju Ministarstva ocenjeno je da pretnje i vulgarne poruke koje su joj upućene od predstavnika agresivnih grupa, ne samo da predstavljaju ugrožavanje prava na život, pretnju istraživačkom novinarstvu i slobodi izražavanja, već kreiraju strah kako medju novinarima, tako i u javnosti.

"Nasilne navijačke grupe već danima putem govora mržnje pozivaju na linč Brankice Stanković i kreiraju atmosferu koja podstiče nasilje, poput nedavnog napada na glumicu Bojanu Maljević, zbog nošenja kišobrana sa logom televizije na kojoj se emituje emisija 'Insajder'", navedeno je u saopštenju.

Ministartsvo kulture je najavilo da će učiniti sve u okviru svoje nadležnosti da zaštiti novinare i omogući im da neometano obavljaju svoj posao.

"Sloboda javnog informisanja predstavlja osnovni stub demokratskog društva koji obuhvata ne samo pravo na istinitu, blagovremnu i objektivnu informaciju, već i pravo da se javno kritikuju i traže objašnjenja u odnosu na konkretne postupke i akte vlasti i drugih javnih subjekata", saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: