Ukradena tabla sa Aušvica

Nepoznati vandali oskrnavili su muzej u Aušvicu i sa glavne kapije tog bivšeg nacističkog koncentracionog logora ukrali su natpis "Rad oslobađa".

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

10:20

Default images

Portparol Muzeja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau Jaroslav Mensfelt naveo je da je "krađa sramni čin". On se nada da će policijska istraga uroditi plodom.

"To je neverovatno. Do sada valjda nije bilo tako drske krađe na takvom mestu, koje je za mnoge sveto. To nije nasumična krađa, bila je dobro organizovana", rekao je sekretar poljskog Saveta za brigu o sećanju na ratove i mučenike Andžej Pševožnjik.

Za sada ništa ne nagoveštava da li su lopovi stratište preko 1,3 miliona ljudi, od kojih najmanje 1,1 milion Jevreja koje su nemački nacisti likvidirali tokom Drugog svetskog rata u gasnim komorama Aušvica, oskrnavili zato da tablu prodaju u staro gvožđe ili iz antisemitskih pobuda.

Tablu su po naređenju nacista izradili sami logoraši u Aušvicu, ali su kao simbol otpora slovo B u ciničnoj nacističkoj paroli "Arbeit macht frei", koja je dočekivala logoraše na kapijama svih koncentracionih logora, okrenuli naopačke.

Ovo nije prva krađa slavne table, pošto su je, kada su 27. januara 1945. godine oslobodili Aušvic i poslednjih 7.500 preživelih logoraša, skinuli sovjetski vojnici i hteli da je kao trofej ponesu u domovinu.

Za flašu pića vojnik Crvene armije koji je čuvao tablu pristao je da je da bivšem logorašu Eugenijušu Nosalu koji ju je privremeno sakrio, a posle rata vraćena je na svoje mesto - na kapiju Aušvica.

Posle ove nove krađe Muzej je odmah ujutru na kapiju postavio kopiju table.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: