Ubijena 34 pripadnika Al Kaide

U napadu jemenskih bezbednosnih snaga na skrovišta i centre za obuku Al Kaide ubijene su najmanje 34 ekstremiste, saopštili zvaničnici.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

10:03

Default images

Ratni avioni i snage bezbednosti na zemlji napali su, prema rečima vlasti, kamp za obuku Al Kaide u oblasti Mahsad u južnoj provinciji Abijan. Očevici, međutim, tvrde da je ubijeno više od 60 ljudi, mahom civila, u najžešćem napadu jemenskih bezbednosnih snaga do sada.

Oni su opovrgli da su na meti bila uporišta Al Kaide, dok je jedan provincijski zvaničnik izjavio da je ubijeno samo 10 ekstremista.

Stanovnici Abijana su naveli da u blizini uopšte nema kampova za obuku Al Kaide i da su u napadu stradale njihove kuće.

Jedan lokalni borac za ljudska prava rekao je da su u napadu poginule 64 osobe, među kojima je bilo 23 dece i 17 žena.

SAD su više puta tražile od Jemena da preduzme oštriju akciju protiv Al Kaide, čiji borci su poslednjih godina našli utočište u Jemenu.

SAD takođe strahuju da bi Jemen, zbog stalnih unutrašnjih sukoba i narastajućeg siromaštva, mogao da postane novi Avganistan u kome bi pripadnici Al Kaide bili još slobodniji.

Ukoliko bi se to desilo, ocenjuju analitičari, ekstremisti bi se približili Saudijskoj Arabiji i ostalim naftom bogatim zemljama.

Ekstremisti u Jemenu već sad prelaze u Saudijsku Arabiju u kojoj preduzimaju neke operacije, među kojima je bio i ovogodišnji atentat na zamenika unutrašnjih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: