Fratini: Vreme je za kandidaturu

Srbija treba da podnese zahtev za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU do Božića odnosno 25. decembra, smatra italijanski šef diplomatije Franko Fratini.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

03:06

Default images

Zvanični Rim se zalaže za ubrzanje evropskih integracija Srbije i zapadnog Balkana, zbog čega je zdušno pozdravio odluku o odleđivanju Prelaznog trgovinskog sporazuma. Italijanski šef diplomatije bio je među onim evropskim zvaničnicima koji su najviše insistirali kod Holanđana da najzad popuste i sad smatra da je trenutak za Srbiju da podnese kandidaturu.

Fratini je za "Novosti" rekao da je Italija izuzetno zadovoljna zbog deblokade Prelaznog sporazuma. Ta činjenica predstavlja veliki politički rezultat.

"Odleđivanju Prelaznog trgovinskog sporazuma treba pridodati, u veoma kratkom roku, i uspostavljanje liberalizacije viznog režima sa zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma. Biće to veliki dan za žitelje Srbije. Prva grupa srpskih građana 21. decembra će organizovano posetiti Rim. Italija će biti prva zemlja u okviru posete 'Oko Evrope bez vize'. To je, zaista, istorijski trenutak", kazao je on.

Na pitanje šta će biti s ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Fratini je rekao da ne misli da će toga doći pre juna.

"Nadam se da ćemo za šest meseci, do početka juna sledeće godine, biti u mogućnosti da započnemo s ratifikacijom SSP. Odluku ćemo doneti nešto kasnije, tokom španskog predsedavanja", kaže Fratini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: