"Sudije zaslužuju obrazloženje"

Posle objave imena reizabranih sudija, Sindikat pravosuđa traži da se saopšte razlozi zbog kojih neke sudije i zamenici javnih tužilaca nisu ponovo izabrani.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

00:51

Default images

Nata Mesarović, predsednica Visokog saveta sudstva, kojem je pored Državnog veća tužilaca upućen ovaj zahtev, rekla je da je Savet svakom slučaju pristupio ozbiljno i da su svi članovi Saveta spremni na obrazloženje.

"Svakom konkretnom slučaju pristupalo se ozbiljno i nijedna odluka nije doneta na pamet. Prema tome, želim da ovom prilkom kažem onima koji sumnjaju u to da je Visoki savet sudstva na objektivan način radio, da je Savet i kao i svi njegovi članovi, spreman da prihvati javnu diskusiju ili javni razgovor od onih kandidata koji smatraju da takvu odluku, u pogledu dostojnosti nekog kandidata, mogu da ospore“, rekla je Mesarovićeva.

Član Društva sudija Omer Hadžiomerović, koji je inače reizabran i to na mesto sudije Apelacionog suda, kaže da sve sudije koje nisu izabrane zaslužuju obrazloženje.

On je kazao da Društvo sudija neće isključivati iz članstva razrešene kolege sve dok ne budu iskorišćene sve pravne mogućnosti koje su im na raspolaganju.

"Venecijanska komisija je ukazala da je apsolutno neophodno da svaki sudija koji ne bude izabran dobije obrazloženo rešenje zašto nije i da mu se obezbedi delotvoran pravni lek", rekao je Hadžiomerović.

On je kazao da zakon u Srbij nije predvideo odluku da se pruži objašnjenje zašto neki sudija nije izabran i da nema nekakvog posebnog pravnog leka.

"Dakle, jedino što ostaje kao mogućnost sudijama koji nisu izabrani jeste da se obrate Ustavnom sudu sa ustavnom žalbom, pa ako ne budu zadovoljni ni tom odlukom, ako budu smatrali da su povređena njihova prava, ostaje da se kasnije obrate evropskom sudu u Strazburu“, objasnio je Hadžiomerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: