Sve spremno za bezvizni režim

Građani Srbije, koji imaju biometrijske pasoše, od ponoći će moći da putuju bez viza u zemlje šengenskog prostora.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

01:10

Default images

U ponoć će na snagu stupiti odluka EU o viznoj liberalizaciji sa Srbijom, a građani koji poseduju biometrijske pasoše moći će, nakon gotovo dve decenije, bez viza da otputuju u zemlje šengenskog prostora. Direktor policije Milorad Veljović kaže da je granična policija spremna za takav režim saobraćaja.

Srbija će od ponoći biti na beloj šengenskoj listi i njeni građani moći će da pređu granicu sa Mađarskom i da putuju sve do Velike Britanije bez viza. Granična policija je spremna, kaže direktor policije Milorad Veljović.

"Granica će moći da se pređe tačno u ponoć. Na graničnim prelazima policija je u potpunosti spremna, svim graničnim policajcima je dostavljeno uputstvo kako i na koji način raditi za takav režim saobraćaja i kontrole", rekao je Veljović.

Posle stupanja na snagu bezviznog režima građani ne treba da planiraju put preko granice, a da se prethodno adekvatno ne pripreme, kaže savetnik u kabinetu vicepremijera Božidara Đelića zadužen za viznu liberalizaciju Vladimir Petronijević.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se građanin uvek preko ambasade zemlje u koju ide informiše o uslovima putovanja.

Građanima se savetuje da sa sobom nose vaučer ili potvrdu rezervacije hotela u kome odsedaju, a ukoliko idu kod rođaka ili prijatelja i-mejl, odnosno pismo, sa podacima o domaćinu.

Vize su i dalje potrebne za Veliku Britaniju i Irsku. Međutim, vize su ukinute za Švajcarsku, Norvešku i Island koje nisu članice Unije.

Iz Srbije će bez viza ka EU među prvima otputovati učesnici projekta "Evropa za sve" - 50 odabranih građana koji će zajedno sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem 19. decembra u minut posle ponoći poleteti sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" put Brisela.

Prvih 50 putnika iz Srbije, koji će u okviru ovog projekta posetiti Brisel, Berlin, Rim i Pariz, biće svečano ispraćeni iz Skupštine Beograda.

Tačno u ponoć, kada avion sa beogradskog aerodroma bude poleteo ka Briselu, nad Skupštinom grada biće priređen vatromet.

Potpredsednik Vlade zadužen za evrointegracije Božidar Đelić objasnio je ko su ljudi koje država izabrala za ovo putovanje.

"Tu je jedna gospođa koja je samohrana majke troje dece, koja se sam školovala i završila fakultet. Tu su se našle i dve naše doktorke koje su spasile bugarske turiste kada je brod na Ohridskom jezeru potonuo, tu je i jedan od vatrogasaca iz Užica, zatim i neki i od najbrilijantnijih studenata u Srbiji. Tu je i jedna penzionerka koja godinama pomaže socijalne slučajeve, velikodušno, bez traženja nadoknade a koja jednostavno nikada nije bila u situaciji da putuje“, rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: