Ban: Nema više vremena za gubljenje

Generalni sekretar UN-a upozorio je da je ostalo samo 24 sata do završetka konferencije o klimatskm promena u Kopenhagenu i da nema više vremena za gubljenje.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2009.

22:16

Default images

"Ovde se okupilo 130 svetskih lidera. Ako oni ne mogu da postignu sporazum, ko može? Preostaje nam još 24 sata da se nešto uradi", rekao je Ban Ki Mun u danskoj prestonici i dodao da "nema više vremena za gubljenje" i da se nešto mora odlučiti u vezi s tim problemom, prenose agencije.

Uoči završnice konferencije, danas se uočavaju pojačani strah zbog neuspelog ishoda višednevnog skupa u Kopenhagenu.

Izveštači javljaju da zvanični Vašington upozorava da je bolji negativan ishod nego loš sporazum, dok generalni sekretar UN-a navodi da bi skup u Kopenhagenu trebalo da se završi sporazumom koji će biti izraz borbe protiv sveprisutnijeg klimatskog otopljavanja.

U Kopenhagenu bi trebalo da budu dogovoreni barem obrisi novog globalnog pakta o borbi protiv klimatskih promena, budući da Protokolu iz Kjota važnost ističe 2012. godine.

Kakav god da bude završni dokument konferencije, moraće da ima podršku svih, mada su male ostrvske države i afričke zemlje najosetljivije na suše, poplave, uzavrele talase i dizanje nivoa mora - kao posledicu globalnog otopljavanja.

Sutra, završnog dana skupa, koji je počeo 7. decembra u Kopenhagenu, očekuju se lideri više od 120 država, koji bi trebalo da postignu zajednički dogovor o završnom dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: