Usvojen budžet EU za 2010. godinu

Evropski parlament je usvojio budžet EU za 2010. godinu, vredan 122,9 milijardi evra, od kojeg je polovina namenjena poljoprivredi,ekologiji i ruralnom razvouj.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.12.2009.

19:57

Default images

Veliki deo sredstava namenjen je i istraživanjima, inovacijama, zapošljavanju i regionalnim razvojnim programima. Budžet je za šest odsto veći u odnosu na ovogodišnji, koji je vbredeo 116 milijardi evra, prenele su agencije.

U 2010. godini će dodatne 2,4 milijarde evra biti namenjene projektima ekonomskog oporavka, sa razvojem energetskog sektora i širokopojasnog Interneta kao prioritetima. Ta suma je deo posebnog fonda za ekonomski oporavak, vrednog ukupno pet milijardi evra za ovu i narednu godinu.

Oko 300 miliona biće izdvojeno za pomoć proizvođačima mleka, a 75 miliona za prestanak rada nuklearke Kozloduj u Bugarskoj.

Za poljoprivredu, zaštitu životne sredine i ruralni razvoj će u 2010. biti izdvojeno 58 milijardi evra, u poređenju sa 52,5 milijardi ove godine, a za pomoć regionalnom razvoju 36 milijardi evra (35 ove godine).

Budžet za 2010. činiće 1,04 odsto bruto domaćeg prihoda Unije.

Ovo je poslednji budžet EU koji se donosi prema pravilima Ugovora iz Nice, prema kojima parlament nije mogao da utiče na iznos direktnih plaćanja poljoprivrednicima, već je to bilo u isključivoj nadležnosti država članica.

Stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora, to se menja i od sledeće godine parlament je nadležan i za taj deo budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: