Održan Forum Roma

U Skupštini Srbije održan je Forum Roma Srbije povodom izbora nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.12.2009.

18:04

Default images

Potpredsednik Svetskog parlamenta Roma i direktor Muzeja romske kulture Dragoljub Acković rekao je da kao i većina smatra da dosadašnji način izbora nacionalnog saveta, putem elektorskih glasova, nije dobar. "Izbor treba obaviti neposredno, što bi bio jedan od pravilnijih načina", rekao je Acković.

Acković je rekao da se do sada dovoljan broj Roma nije prijavio na posebne biračke spiskove za izbor nacionalnih saveta i izrazio je nadu da će forum doprineti njihovom većem odzivu.

"Ako se sada ne izjasnimo kao Romi, doći ćemo u situaciju da se primeni elektorski način biranja članova nacionalnog saveta i tako ćemo opet imati iste ljude koji su pet-šest godina na funkciji, a uradili su toliko koliko su uradili", rekao je Acković.

Govoreći o problemima Roma, Acković je istakao problem obrazovanja i zapošljavanja.

Acković je rekao da je problem obrazovanja Roma moguće rešiti samo kažnjavanjem roditelja čija deca ne pohađaju redovno nastavu i ukazao da većina Roma, iako ima nekakve kvalifikacije, teško dolazi do posla.

"Onog trenutka kada Romi dobiju svoje penzionere biće ravnopravni građani Srbije", rekao je Acković.

Forum Roma Srbije organizovala je Federacija Roma Srbije u saradnji sa brojnim institucijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: