Potpisan sporazum sa zemljama EFTA

Potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovni sa zemljama članicama EFTA - još jedan korak ka boljem pozicioniranju Srbije, izjavio ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 17.12.2009.

13:54

Default images

On je u Ženevi u ime Vlade Srbije potpisao ovaj sporazum. Sporazum o slobodnoj trgovini sa državama Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) stupiće na snagu u aprilu naredne godine, nakon ratifikacije u Skupštini Srbije i omogućiće izvoz srpskih proizvoda na to tržište bez carine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić rekao je da je Srbija ove godine potpisala ugovore o slobodnoj trgovini sa Turskom i Belorusijom i da prethodno ima sporazume sa Evropskom unijom, Rusijom i zemljama CEFTA regiona, što znači mogućnost bescarinskog izvoza srpskih proizvoda na tržište od preko 800 miliona stanovnika.

Dinkić je istakao da je to velika šansa, ne samo za srpske proizvođače i izvoznike, već i šansa za privlačenje novih stranih investicija.

"Trgovina sa EFTA regionom iznosi oko 260 miliona evra u ovom trenutku i mislim da će se nakon ovog potpisivanja značajno povećati, a investicije koje su stigle iz zemalja EFTA sporazuma iznose oko dve milijarde evra i mislim da ćemo u narednom periodu imati još više investicija i tu vidim najveću korist za Srbiju od potpisivanja ovog sporazuma", rekao je Dinkić

Dinkić se u Ženevi sastao i sa generalnim direktorom Svetske trgovinske organizacije (STO) Paskalom Lamijem sa kojim je razgovarao o procesu pristupanja Srbije toj organizaciji.

Na sastanku je ocenjeno da će pristupanje Srbije STO omogućiti srpskoj privredi brojne pogodnosti u trgovini sa svetom.

"Takođe, da bi Srbija postala član Evropske unije, ona mora biti član STO i mi ćemo u narednoj godini intezivirati ovaj proces", rekao je Dinkić nakon sastanka i dodao da Srbija trenutno bilateralno pregovara sa pojedinim zemljama.

On je rekao i da je krajnji cilj tih pregovora da se poveća sigurnost Srbije za strana ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: