Homen: Pregovaramo sa Hrvatskom

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da su u toku pregovori sa Hrvatskom o sporazumu o međusobnom izručenju državljana radi suđenja.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2009.

13:33

Default images

"To podrazumeva da jedni drugima izručujemo svoje državljane kako bi im se sudilo u toj zemlji. Takav sporazum nije samo pitanje politčke volje, već i međusobnog poverenja u pravosuđe jedne i druge države", precizirao je Homen u javnoj raspravi o dostizanju standarda Evropske unije u oblasti pravosuđa i policije u Centru za civilno-vojne odnose.

Prema njegovim rečima, ovu saradnju sa Hrvatskom podstakao je organizovani kriminal, konkretno ubistvo hvatskog novinara Ive Pukanića prošle godine u Zagrebu, za koje su, pored ostalih, optuženi i srspki državljani.

Specijalno tužilaštvo u Beogradu krajem oktobra podiglo je optužnicu protiv Sretena Jocića zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila likvidaciju Pukanića, a njom su obuhvaćeni i članovi grupe Milenko Kuzmanović i Željko Milovanović.

Tužilaštvo u Zagrebu optužilo je za isto ubistvo kao članove Jocićeve grupe Roberta Matanića, Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića.

"Nažalost uvek moraju neke strašne stvari da se dese da bi ovakve stvari zaživele", zaključio je Homen i napomenuo da Srbija u međunarodnim krivičnim stvarima ima najbolju saradnju upravo sa Hrvatskom, kao i da bi ta praksa trebalo da se proširi i na ostale države u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: