Završeni pregovori o ruskom kreditu

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da su završeni pregovori sa Rusijom o kreditu od 200 miliona dolara za finansiranje budžetskog deficita.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2009.

13:25

Default images

"Kamatna stopa je oko 3,6 odsto, odnosno dolarski libor plus 2,95 procentnih poena. To je najpovoljniji kredit, ako se izuzmu krediti međunarodnih finansijskih institucija", rekao je Cvetković u intervjuu za 500. broj "Ekonomist magazina".

On je dodao da pre povlačenja tog novca sporazum o zajmu moraju da ratifikuju parlamenti Srbije i Ruske Federacije.

Prva runda pregovora, o uslovima ruskog kredita Srbiji od milijardu dolara, od čega 200 miliona dolara za popunjavanje budžetskog deficita, održana je 29. i 30. oktobra u Moskvi.

Ruski kredit Srbiji od milijardu dolara dogovorili su predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, tokom posete ruskog predsednika Beogradu 20. oktobra.

Preostali deo od 800 miliona dolara je, prama ranijim najava, namenjen za finansiranje infrastrukturnih, prvenstveno železničkih, projekata u Srbiji.

Premijer je u intervjuu za "Ekonomist" istakao da u 2010. godini neće biti problema sa finansiranjem budžetskog deficita, jer su sredstva već obezbeđena.

Cvetković je naveo da je Srbija od Evropske unije za finansiranje manjka u državnoj kasi dobila donaciju od 100 miliona evra, od čega bi, kako je rekao, polovina trebalo da se povuče do kraja ove kalendarske godine.

"Od EU ćemo dobiti još 200 miliona evra makrofinansijske pomoći i kada se tom iznosu dodaju klasični krediti koje ćemo dobiti od Svetske banke, nećemo imati problema sa zatvaranjem deficita", naveo je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: