Pupovac: Faza napetosti u odnosima

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac kaže da su posle perioda stagnacije hrvatsko-srpski odnosi ponovo dospeli u fazu napetosti.

Izvor: Danas

Četvrtak, 17.12.2009.

01:37

Default images

Odluka Hrvatske da učestvuje u raspravi pred Međunarodnim sudom pravde, a posebno sadržaj koji je pročitan u ime hrvatske vlade, ozbiljno je obnovila ne samo nesporazume oko Kosova nego i brojna pitanja u vezi s ratom i ratnim raspadom na prostoru Jugoslavije, za koje se verovalo da su u određenoj meri prevladane, rekao je Pupovac za "Danas".

"Srpsko narodno vijeće izdalo je izjavu povodom istupa hrvatske vlade pred Međunarodnim sudom pravde koja je upućena predsedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću, predsedniku Sabora Luki Bebiću, predsednici Vlade Jadranki Kosor, predsedniku Srbije Borisu Tadiću i ambasadorima SAD, EU i Ruske Federacije", rekao je Pupovac i dodao da su nakon određenog perioda stagnacije hrvatsko-srpski odnosi ponovo dospeli u fazu napetosti.

On smatra da, osim pitanja Kosova, povratka izbeglica, Bosne i Hercegovine, najdublji i najozbiljniji problem u hrvatsko-srpskim odnosima jeste hrvatska tužba protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

"Mislim da ta tužba blokira napredak hrvatsko-srpskih političkih odnosa i da ih drži u politici devedesetih, u politici Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića", kaže Pupovac.

Na pitanje da li vidi kakav izlaz iz krize odnosa, Pupovac kaže da je u ovom trenutku teško davati odgovore.

"U Hrvatskoj je u toku predizborna kampanja pred predsedničke izbore i za neke postupke je ostalo premalo vremena. S druge strane, još ne znamo ko će biti sledeći predsednik Hrvatske, kakvi će biti politički odnosi u Hrvatskoj i kakva će biti unutrašnjopolitička stabilnost", objašnjava on.

"Ali jednu stvar znam - ko god da se upusti ponovo u obnavljanje hrvatsko-srpskog dijaloga to više ne može biti ni protokolarno, ni simbolički, to mora biti supstancijalno", smatra Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: