Objavljen spisak sudija

Visoki savet sudstva objavio je spisak imena više od 2000 reizabranih i novih sudija za funkcije u sudovima opšte i posebne nadležnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2009.

13:01

Default images

Novo, reformisano srpsko pravosuđe polako dobija konačan oblik. 17 dana nakon zakonskog roka, Visoki savet sudstva izabrao je 1531 sudiju na stalnu funkciju, i predožio još 876 kandidata koji će na toj funkciji biti prvi put, pa njihov izbor mora da potvrdi Skupština Srbije.

Za vrhovni kasacioni sud izabrane su 24 sudije, od kojih su javnosti pozantije sudije vrhovnog ili specijalnog suda, među kojima su Sonja Brkić, Radmila Dičić Dragičević, Maja Kovačević Tomić, Vesko Krstajić, Nata Mesarović i Goran Čavlina

Za budući apelacioni sud u Beogradu, izabrano je 80 sudija, od kojih su javnosti poznate dosadašnje sudije okružnog suda Dragoljub Albijanić, Siniša Važić, Snežana Vitošević, Milimir Lukić i Omer Hadžiomerović

Pored beogradskog, izabrane su i sudije preostala 3 apelaciona suda, kao i osnovnih i viših sudova širom Srbije.

Uprkos tome što je broj sudija znatno manji nego ranije, Nata Mesarović tvrdi da to neće uticati na efikasnost sudstva

“Ja za sada nemam takav strah. Mislim da smo broj sudija dobro projektovali, postoji odluka VSS da se taj broj može povećati u svakom trenutku”, kaže predsednica VSS Nata Mesarović.

Skoro trećina sadašnjih sudija nije prošla reizbor. Aktuelna predsednica Društva sudija Dragana Boljević nije reizabrana, dok je na primer Sonja Brkić izabrana za sudiju u Vrhovnom kasacionom sudu i pored afere sa visokim naknadama koje je primala kao predsednica RIK-a.

Nata Mesarović kaže da su glavni kriterijumi za izbor bili stručnost, dostojnost i osposobljenost, ali da su ključni bili rezultati rada. Savet je spreman svakom sudiji koji nije izabran javno da objasni zašto.

“Što se tiče koleginice Boljević ja sam to i pročitala više puta u njenim intervjuima da je sama rekla da su neke sudije u hendikepu zbog nekakvih načina ili statitstike koja se primenjuje u utvrđivanju stručnosti li broja završenih predmeta ili kvaliteta rada”, kaže ona.

“Što se tiče sudije Sonje Brkić koliko mi je pozanto do sada su svi predsednici RIK-a imali pravo na nadoknadu ali taj stepen njenog ponašanja VSS nije našao da je to bilo nedostojno ponašanje sudijske funkcije”, kaže Mesarovićeva.

Onima koji nisu prošli izbor nije ostavljeno mnogo prostora za žalbe, kaže Dragana Boljević. “VSS nije predvideo da nam objasni pisanim rešenjem koji su ih to razlozi rukovodili da zaključe za nas neizabrane sudije a nas ima oko 730 od 2200, da mi ne ispunjavamo kriterijume ili dostojnosti ili stručnosti ili osposobljenosti ali mi ćemo iskoristiti obraćanje Ustavnom sudu, a zatim i naravno sudu u Strazburu.

Sindikat pravosuđa Srbije zatražio je od Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca objašnejnja i razloge zbog kojih neke sudije i zamenici javnih tužilaca nisu ponovo izabrani.

U saopštenju tog sindikata ocenjeno je da se među izabranim sudijama i tužiocima ne nalze imena nekih ljudi koji su, prema mišljenju tog sindikata, stručno i profesionalno obavljali svoj posao. Spisak sudija može se videti na sajtu Visokog saveta sudstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: