Ban: Postići sporazum u Kopenhagenu

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je na postizanje sporazuma kojim se smanjuje emisija štetnih gasova, štite ranjivi i otvara nova era razvoja za sve.

Izvor: B92

Sreda, 16.12.2009.

09:54

Default images

On je na sednici ministara za životnu sredinu ocenio da je konferencija o klimatskim promenama koja se održava u Kopenhagenu "odlučujući momenat" u istoriji. Ban je rekao da će "ključni element" tog sporazuma biti finansiranje, kako bi se pomoglo najsiromašnijim zemljama.

Prvi čovek svetske organizacije pozdravio je najavu konsenzusa između razvijenih zemalja kako bi se najviše pogođenim zemljama u naredne tri godine davalo oko 10 milijardi dolara godišnje za posledice globalnog zagrevanja.

Ban je rekao da će tim novcem moći da se postignu stvarni rezultati, ojačaju kapaciteti za borbu protiv klimatskih promena i ograniči uništavanje šuma.

Što je taj dogovor jači, to će brže biti transformisan u pravno obavezujući sporazum, ocenio je Ban.

"Dok ne budemo imali takav sporazum, Protokol iz Kjota ostaje jedini pravno obavezujući sporazum koji određuje angažovanje u smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: